Ухапшено 17 кријумчара

Горан Обрадовић
Ухапшено 17 кријумчара

Сарајево - У међународној акцији “Кашмир” ухапшено је 17 особа због сумње да су се бавили кријумчарењем људи са подручја Косова и нелегално их превозили преко БиХ, Хрватске и Словеније, у земље западне Европе, потврђено је у Граничној полицији БиХ.

Како незванично сазнајемо, ухапшено је 16 држављана БиХ и један држављанин Србије.

У акцији “Кашмир” крајем прошлог мјесеца ухапшен је и вођа ове групе Сафет Aхметај (38) из Призрена као и Aзра Хасић из Зворника којима је Суд БиХ већ одредио једномјесечни притвор.

Полицијски службеници Граничне полиције БиХ јуче су око шест часова почели акцију у којој је учествовао и МУП Републике Словеније.

Из Граничне полиције саопштено је да се акција изводи по наредби Суда БиХ, те да је претресено 14 локација на подручју Бијељине, Зворника, Пала и Велике Кладуше.

Подршку у претресу објеката пружили су припадници МУП-а Унско-санског кантона. Највише ухапшених је на подручју Велике Кладуше.

Групу кријумчара организовао је Aхметај, а он је осумњичен да је од 20. децембра прошле године до 24. марта руководио групом за организовани криминал.

- Једномјесечни притвор одређен је и Хасићевој која је осумњичена за кријумчарење људи. Она је приступила овој групи која је у 13 случајева кријумчарила људе са Косова и Метохије у Србији, па до БиХ и даље кроз Хрватску до Словеније - саопштено је из Суда БиХ.

Извор близак истрази испричао је да је у овој криминалној групи свако знао шта је његов посао, а да су за кријумчарење узимали велике своте новца.

- Најчешће су кријумчарили Aлбанце којима је циљ био да дођу у неку од земаља западне Европе. Превозили су их на разне начине, а најчешће су их крили у аутомобилима и камионима - потврдио је наш извор.

Послије саслушања осумњичених биће познато да ли ће Суду БиХ бити поднесен приједлог за одређивање притвора.

За кривично дјело кријумчарење људи предвиђена је казна затвора од најмање три године.

Пронађено оружје

У полицијској акцији “Кашмир” учествовало је више од 100 полицајаца.

- Приликом претреса полиција је пронашла документацију, оружје, муницију и мању количину експлозива. За особе код којих је пронађено оружје биће поднесен извјештај и због недозвољеног држања и промета оружја или експлозивних материја - рекли су полицији.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана