Uhapšeni u akciji Zadruga Oprali desetine miliona preko studenata i đaka

Nebojša Tomašević
Uhapšeni u akciji Zadruga Oprali desetine miliona preko studenata i đaka

Sarajevo - Direktori više sarajevskih firmi i njihovi saradnici koji su uhapšeni u akciji "Zadruga" sklapanjem lažnih ugovora o zaposlenju sa studentima i đacima oprali su desetine miliona maraka.

U ovoj akciji, koja je sprovedena u srijedu, uhapšeno je 15 lica, od kojih je dvoje ispitano i pušteno na slobodu. Ostali su predati u nadležnost kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Uhapšeni su vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Eslider" i "Liding" supružnici Enisa i Sanel Đalić, osnivač i direktor firme "Simp kompani" Adnan Karahasan, vlasnik preduzeća "Obnova" Saliha Dervišević, direktor "Elmaks inženjeringa" Senad Biberović, direktor Salona bankarske opreme Igor Mišić, direktor firme "Best end tajm" Nihad Bilić, direktor "MHS-a" Hadis Kustura i radnik u toj firmi Ali Kadrić. Privedeni su i direktor firme "Lokom" Ramiz Duraković, vlasnik preduzeća "Mibral" Milan Bralović, Hasan Lojo i Husein Borišić. Nakon saslušanja u policiji, kako saznajemo, na slobodu su pušteni Haris Odobašić i Amela Lojo.

Sarajevsko tužilaštvo tereti bračni par Đalić da su organizovali kriminalnu grupu za pranje novca pomoću fiktivnih ugovora o zaposlenju. Ostali uhapšeni bili su članovi pomenute grupe koja je djelovala od 2010. do ove godine. U tom periodu oni su sa studentima i đacima zaključili više fiktivnih ugovora o zaposlenju. Na taj način su nelegalno zarađen novac stavili u legalne tokove. Nije saopšteno na koji način su osumnjičeni sticali prljav novac niti kako su ga tačno prali.

Supružnici Đalić su inače i odgovorne osobe u "Udruženju za unapređenje sporta 300", u okviru kojeg djeluju i pauer-lifting i bodi-bilding klub i fitnes centar "300" u sarajevskom naselju Čengić vila.

Inače firma "Lokom" angažovana je na upravljanju, zaštiti i održavanju objekata u vlasništvu sarajevske opštine Novi Grad Sarajevo.

Iz tužilaštva KS saopštili su da je istraga u okviru akcije "Zadruga" trajala više mjeseci.

- Akcijom je bilo obuhvaćeno 15 lica, od kojih je njih 13 predato u nadležnost tužilaštva. Nakon što osumnjičeni budu ispitani tužilac će donijeti odluku o daljim mjerama. Sve ih teretimo za organizovani kriminal, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja. Oni su kao organizovana kriminalna grupa, sklapanjem lažnih ugovora o zaposlenju oprali milione maraka - kazala je portparol tužilaštva KS Azra Bavčić.

U akciji "Zadruga" učestvovali su i inspektori Poreske uprave FBiH te finansijsko-obavještajno odjeljenje Agencije za istrage i zaštitu SIPA. Pomoć pri izvršenju akcije pružali su i pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH OBA.

Pretresi

Tokom akcije "Zadruga" policija MUP-a Kantona Sarajevo pretresla je 14 lokacija, 19 osoba i šest automobila koje su koristili osumnjičeni. Tužilaštvo Kantona Sarajevo saopštilo je da su pretresene i prostorije 12 firmi te pet privatnih stanova.

- Pronađena je i izuzeta obimna dokumentacija, koja će poslužiti kao dokaz - kazali su u tužilaštvu KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana