Uhapšeni u akciji Marker 4 pristali na 17 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Uhapšeni u akciji Marker 4 pristali na 17 godina zatvora

Banjaluka - Svih pet optuženih za organizovani šverc oružja i droge koji su uhapšeni u akciji "Marker 4" priznali su krivicu i sa Specijalnim tužilaštvom RS zaključili sporazume o priznanju krivice kojima je predviđeno da budu osuđeni na ukupno 16 godina i 11 mjeseci zatvora.

Krivicu su priznali Milorad Gligorević (47) i Dragan Okolić (48) iz Modriče, Davorin Maksimović (35) iz Šamca, Željko Đaković (42) iz Kostajnice i Bogdan Đukić (52) iz Doboja.

Prvooptuženi Gligorević nagodio se sa tužilaštvom RS da bude osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Njegov "prvi pomoćnik" Maksimović priznao je krivicu za kaznu od četiri godine i tri mjeseca robije. Đaković je prihvatio kaznu od tri godine i 10 mjeseci, a Đukić dvije i po godine zatvora. Optuženi Okolić pristao je na 18 mjeseci iza rešetaka.

Sve sporazume u narednom periodu treba da prihvati vijeće banjalučkog Okružnog suda kako bi kazne optuženima postale pravosnažne. Jedini koji je u akciji "Marker 4" umakao hapšenju i nalazi se u bjekstvu je Dražen Zoranović (24) iz Obudovca.

Prema optužnici, tužilaštvo Gligorevića i ostale tereti za organizovani kriminal i šverc oružja i eksploziva. Oni su činili zločinačko udruženje za preprodaju droge i oružja koje je djelovalo u toku 2014. i ove godine na široj teritoriji Republike Srpske i to na području opština Modriča, Šamac, Kostajnica, Prijedor i Gradiška.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni Gligorević je tokom istrage priznao da je prodao 15 kilograma eksploziva, dvije puške i tri kilograma marihuane izvjesnom "Draganu". Za oružje i dvije puške je dobio oko 4.300 maraka, a za marihuanu oko 9.000 maraka. On je naveo da je drogu nabavio od osumnjičenog Maksimovića, koji mu je od prodaje dao 1.500 maraka.

Prema tužilačkom spisu, "Dragan" je prikriveni istražilac Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

Osumnjičeni Đaković je u istrazi priznao da je posredovao u prodaji kilograma marihuane između "Dragana" i Dražena Zoranovića, koji je u bjekstvu. Rekao je da je za to dobio 1.500 evra koje je dao Zoranoviću, od čega mu je on dao 100 maraka. Bogdan Đukić branio se ćutanjem.

Oni su uhapšeni u akciji "Marker 4" Agencije za istrage i zaštitu 11. februara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana