Ухапшени у акцији Маркер 4 пристали на 17 година затвора

Небојша Томашевић
Ухапшени у акцији Маркер 4 пристали на 17 година затвора

Бањалука - Свих пет оптужених за организовани шверц оружја и дроге који су ухапшени у акцији "Маркер 4" признали су кривицу и са Специјалним тужилаштвом РС закључили споразуме о признању кривице којима је предвиђено да буду осуђени на укупно 16 година и 11 мјесеци затвора.

Кривицу су признали Милорад Глигоревић (47) и Драган Околић (48) из Модриче, Даворин Максимовић (35) из Шамца, Жељко Ђаковић (42) из Костајнице и Богдан Ђукић (52) из Добоја.

Првооптужени Глигоревић нагодио се са тужилаштвом РС да буде осуђен на четири године и 10 мјесеци затвора. Његов "први помоћник" Максимовић признао је кривицу за казну од четири године и три мјесеца робије. Ђаковић је прихватио казну од три године и 10 мјесеци, а Ђукић двије и по године затвора. Оптужени Околић пристао је на 18 мјесеци иза решетака.

Све споразуме у наредном периоду треба да прихвати вијеће бањалучког Окружног суда како би казне оптуженима постале правоснажне. Једини који је у акцији "Маркер 4" умакао хапшењу и налази се у бјекству је Дражен Зорановић (24) из Обудовца.

Према оптужници, тужилаштво Глигоревића и остале терети за организовани криминал и шверц оружја и експлозива. Они су чинили злочиначко удружење за препродају дроге и оружја које је дјеловало у току 2014. и ове године на широј територији Републике Српске и то на подручју општина Модрича, Шамац, Костајница, Приједор и Градишка.

Према незваничним информацијама, осумњичени Глигоревић је током истраге признао да је продао 15 килограма експлозива, двије пушке и три килограма марихуане извјесном "Драгану". За оружје и двије пушке је добио око 4.300 марака, а за марихуану око 9.000 марака. Он је навео да је дрогу набавио од осумњиченог Максимовића, који му је од продаје дао 1.500 марака.

Према тужилачком спису, "Драган" је прикривени истражилац Специјалног тужилаштва Републике Српске.

Осумњичени Ђаковић је у истрази признао да је посредовао у продаји килограма марихуане између "Драгана" и Дражена Зорановића, који је у бјекству. Рекао је да је за то добио 1.500 евра које је дао Зорановићу, од чега му је он дао 100 марака. Богдан Ђукић бранио се ћутањем.

Они су ухапшени у акцији "Маркер 4" Агенције за истраге и заштиту 11. фебруара ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана