Ухапшена три бивша припадника ХВО-а због силовања Српкиња

Срна
Ухапшена три бивша припадника ХВО-а због силовања Српкиња

Бањалука - Хапшење тројице бивших припадника ХВО у Оџаку због ратних злочина урађено је по извјештају које је Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело 1993. године због ратног злочина над српским цивилима, изјавила је Срни портпарол овог министарства Мирна Шоја.


"Поднијели смо протеклих година и неколико допуна извјештаја, а протеклих неколико мјесеци интензивирана је сарадња са Тужилаштвом БиХ на овом предмету", навела је Шоја.

Маријан Брњић /48/, Илија /46/ и Паво /53/ Главаш, који су ухапшени на подручју општине Оџак, осумњичени су за силовање више Српкиња са оџачког подручја, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Сва тројица осумњичених су из Оџака, а на терет им се ставља да су као припадници 102. бригаде ХВО-а Оџак од јуна до августа 1992. године на подручју те општине починили ратни злочин над српским цивилима.

Тројицу осумњичених јуче су ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ по налогу Тужилаштва БиХ.

Ухапшен Мартин Барукчић у Оџаку

Мартин Барукчић, који је осумњичен за ратни злочин над цивилним српским становништвом на подручју општине Оџак током 1992. године, ухапшен је данас на подручју овог града, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Барукчић је ухапшен у наставку активности Агенције за истраге и заштиту /SIPA/ БиХ, у оквиру истог предмета у којем су раније ухапшена тројица осумњичених за ратне злочине на подручја Оџака, по налогу Тужилаштва БиХ.

Барукчић је осумњичен да је као припадник ХВО-а, заједно са другим припадницима 102. бригаде ХВО-а Оџак, починио ратни злочин над жртвама српске националности са подручја Оџака у љето 1992. године.

Он је под истрагом Тужилаштва БиХ, а након што поступајући тужилац испита осумњиченог, донијеће одлуку о приједлогу за одређивање мјере притвора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана