Uhapšen ubica starice iz Gradiške

Milan Vujić
Uhapšen ubica starice iz Gradiške

Nova Gradiška - Ivan Španić (53) iz Starog Petrovog Sela kod Nove Gradiške uhapšen je zbog sumnje da je u ponedjeljak u centru Gradiške ubio Smilju Opačić (82) iz Gradiške.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" Španić se nalazio na kriminalističkoj obradi u hrvatskoj policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, Španić je odranije poznat policiji zbog pokušaja ubistva i više teških krađa.

- Opsežnom akcijom pripadnika Centra javne bezbjednosti Banjaluka i pripadnika MUP-a Hrvatske, koja se sprovodila u četvrtak na petak na području Nove Gradiške, lociran je osumnjičeni i tom prilikom prikupljen je veliki broj materijalnih dokaza koji bi mogli pomoći u rasvjetljavanju ubistva - rekao je izvor blizak istrazi.

Španić je odranije poznat policiji u Hrvatskoj zbog pokušaja ubistva, kao i više teških krađa. Takođe, saznajemo da je Španić od 1983. godine do 1987. godine odslužio zatvorsku kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Lepoglava.

Španića su kamere snimile na zelenoj pijaci u Gradišci kako iz piljarnice krade novčanik, a druge kamere video-nadzora su ga snimile nedaleko od porodične kuće Opačićeve, dok brojni svjedoci vjeruju da su ga vidjeli i u samoj kući.

- On je na više snimaka video-nadzora u Gradišci primijećen kako se kreće po gradu. Snimljen je kamerom video-nadzora na graničnom prelazu kako užurbano prelazi put. Mnogi građani su ubijeđeni da su osumnjičenog vidjeli blizu kuće, dok jedna od radnica kioska na graničnom prelazu kaže da ga je vidjela kako nekoliko puta prolazi pored kioska, a zatim odlazi u nepoznatom pravcu - ispričao je pomenuti izvor.

Prema njegovim riječima, Španić je automobil parkirao nedaleko od graničnog prelaza na parkingu. Naši izvori tvrde da se radi o "mercedesu", koji je nekoliko dana stajao na parkingu. Međutim, on posjeduje još dva automobila u Hrvatskoj.

Policija za sada radi na rasvjetljavanju ovog slučaja, ali ih najviše buni motiv ubistva. Kako saznajemo, ukoliko bude ustanovljeno da je ubio staricu, najvjerovatnije će biti izručen BiH tokom početka iduće sedmice.

Postoji sumnja da je Španić poznavao staricu pošto je i ona dugo živjela u Novoj Gradišci, kao i da je sumnjao da ima veću količinu novca u kući.

Podsjećamo, starica je pronađena mrtva u utorak u podrumu svoje kuće. Utvrđeno je da je ubijena udaranjem drvenom drškom metle po glavi. Ubica je najvjerovatnije u ponedjeljak uveče ušao u podrum Opačićeve kuće u kojoj je živjela sama. Policija sumnja da ga je starica zatekla u krađi i da je on onda brutalno pretukao drškom, a potom pobjegao. Tokom uviđaja pronađen je prazan novčanik Opačićeve pa se sumnja da je poslije ubistva uzeo novac.

Obdukcijom tijela Smilje Opačić, koja je urađena u Zavodu za sudsku medicinu RS, utvrđeno je da su uzrok njene smrti teške povrede glave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana