Uhapšen član bande koja je krala bagere u EU

N. T.
Uhapšen član bande koja je krala bagere u EU

Sarajevo - Božidar Kundert (56) optužen za organizovani kriminal i carinsku prevaru u aferi "Carina", uhapšen je na osnovu potjernice Suda BiH, nakon nekoliko mjeseci skrivanja.

Kunderta su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu na području Tuzle. On je predat juče Sudu BiH koji će nakon što ga sasluša odlučiti da li će mu biti određen pritvor.

Kunderta je  Tužilaštvo BiH 2013. godine optužilo zajedno sa još 17 osoba i devet firmi u okviru predmeta "Carina". Ovom optužnicom tužilaštvo ih tereti za carinske prevare, pranje novca, teške krađe i falsifikovanje isprava. Kundert je u Sudu BiH u februaru prošle godine negirao krivicu za djela za koja ga tereti i od tad je bio nedostupan. Prema optužnici Kundret i ostali su iznajmljivali ili krali bagere u zemljama Evropske unije, a potom su ih s lažnim papirima uvozili u BiH, gdje su ih prodavali. Grupom je rukovodio Vlade Delić i Ivo Mrkić koji su planirali i organizovali nabavku bagera u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Belgiji. Te mašine su uglavnom kradene ili su na osnovu prevara uzimane od preduzeća na području evropskih zemlja. Optuženi su radne mašine bagere krali ili iznajmljivali na osnovu lažnih imena nakon čega su pravili lažne fakture o kupovini. Lažne fakture su izrađivane uz pomoć Kunderta i Ljiljane Pranjić. Nakon toga Delić i Mrkić uz pomoć ostalih su  mijenjali podatke u fakturama, unosili manje kupoprodajne cijene te ih uvozili u BiH uz pomoć carinika koji su bili članovi njihove grupe. Mašine su prodavane špediterima u BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana