Učenice iz Doboja se tukle zbog tračeva pa se pomirile

nezavisne.com
Učenice iz Doboja se tukle zbog tračeva pa se pomirile

Doboj - Dvije petnaestogodišnje učenice prvog razreda Ekonomske i Ugostiteljske škole svojom dogovorenom tučom na platou Zanatskog centra u Doboju "proslavile" su se preko noći, a razlog za pesničenje je, po svemu sudeći, banalan - međusobno širenje glasina, nazivanje pogrdnim imenima i, naravno, neki momak u pozadini.

"Nije trebalo da bude ovako, trebalo je da bude jedan na jedan, bez miješanja sa strane. Ovako je ispalo bez veze, a i policija je došla", ispričala je jedna učesnica skandaloznog događaja svojim drugaricama.

Ono što je najzanimljivije, akterke tuče, ali i djevojčice koje su se uključile u njihov obračun, danas su ponovo sjedile zajedno na nastavi, pružile su jedne drugima ruku pomirenja i priznale da im to nije trebalo!

Video u kojem se dvije učenice tuku, masa đaka nijemo posmarta i potom navija obišao je region, a u Srednjoškolskom centru u kojem se nalaze četiri od ukupno šest ovdašnjih škola ne bježe od odgovornosti, ali  ističu da ono što se dogodilo nije se zbilo za vrijeme nastave, niti u školskom prostoru.

Miroslava Jerinić-Đukić, v.d. direktora Ugostiteljske škole, navodi da jedna akterka tuče, učenica te škole, do sada nije ispoljavala rizično ponašanje, ali je imala drugih problema u školi.  

"Ona nikada u školi nije ispoljila agresivno ponašanje, uvijek je bila vesela. Jeste ona i 'ponavljač' i bježala je sa časova, smanjeno joj je vladanje zbog tih izostanaka", kazala je Jerinić-Đukićeva.

Druga akterka, učenica Ekonomske škole, već je nešto sasvim drugo, navode u Aktivu direktora srednjih škola,  osim negativnih ocjena, neopravdanih izostanaka, njeno ponašanje u školi je sa stručnog stanovišta rizično.

Dogovorenu tuču, kažu u Aktivu direktora, nisu mogli spriječiti jer za nju nisu ni znali. Na platou koji se nalazi u neposrednoj blizini se okupilo desetine srednjoškolaca, koji su ne samo navijali, nego i snimali obračun vršnjakinja, a bilo je i pokušaja da se maloljetnice razdvoje i njihov obračun prekine.

"Njih 80 procenata su putnici, oni svi čekaju prevoz  u 13.25. I to neko vrijeme gdje da iskoriste? Imaju taj prazan hod, nekada je to i 60 minuta, i 90 minuta. Djeca se okupljaju, i prosto... Mi nismo imali tu informaciju, da smo imali, svakako bismo spriječili", kaže Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola.

Tuča se dogodila u utorak nakon nastave u prvoj smjeni, a policiju je pozvao neko od stanara okolnih zgrada.

"Izlaskom na lice mjesta nije niko zatečen od učesnika. Operativnim radom policijski službenici su utvrdili identitet lica koja su učestvovala u narušavanju javnog reda i mira. Protiv istih lica biće preduzete zakonom predviđene mjere i radnje", rekao je Zoran Petrić, zamjenik komandira Policijske stanice Doboj 1.

Akteri ovog događaja neće snositi nikakve sankcije u školama koje pohađaju, a iz kojih poručuju da se u  srednju školu dolazi sa 15 godina i tada ne počinje vaspitanje.

"Škola nije jedini faktor koji vaspitava, čitavo društvo je zakazalo. Koliko imamo vaspitno-obrazovnih programa na televiziji, a koliko rijaliti emisija gdje se propagira takvo ponašanje", navodi Miroslava Jerinić-Đukić, koja je dugogodišnji pedagog u Ugostiteljskoj školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana