Убиство Шијана у Бањалуци са потписом “шкаљарског клана”?

Небојша Томашевић
Убиство Шијана у Бањалуци са потписом “шкаљарског клана”?

Бањалука - Републичко тужилаштво прикупило је нове доказе о убиству Дамира Остојића званог Шијан и скоро је за петама починиоцима овог злочина, сазнаје “Глас Српске”.

Нови докази, према непотврђеним информацијама, откривени су захваљујући сарадњи с полицијским агенцијама из иностранства, а с циљем заштите истраге у Тужилаштву нису жељели рећи шта је ново откривено.

До сада је у оквиру истраге овог злочина пронађен запаљен аутомобил за који се сумња да су користиле убице. У њему је пронађена и пушка која је изгорјела. Утврђено је да је ово возило украдено у Сарајеву и да се овај случај може повезати са обрачуном криминалних група у регији. Према неким непотврђеним причама сумња се да иза злочина стоји криминални “шкљарски клан” из Црне Горе.

- Убиства извршавају искључиво аутоматском пушком са великим бројем испаљених метака, која је гаранција ликвидације. Након злочина пале аутомобил и остављају пушку у њему. Управо тако је и извршен овај злочин, а то је потпис “шкаљарског клана”. Међутим док се истрага не заврши не може се тврдити да су они то урадили - казао је извор близак истрази.

У Републичком тужилаштву казали су да су проводећи истрагу против непознатих лица због постојања основа сумње да су починили тешко убиство Дамира Остојића прикупљене  одређене нове информације и докази.

- С обзиром на то да је предмет у фази истраге, свако изношење детаља могло би је угрозити - рекли су у Републичком тужилаштву.

Додали су да је у до сада наређено више вјештачења као и ДНК анализа пронађених трагова која још нису  завршена.

- По завршетку предложених вјештачења, наредиће се и друге врсте вјештачења за које се укаже потреба. Како би се расвијетлило ово кривично дјело, тужилаштво сарађује са свим безбједносним агенцијама у региону - рекли су у Републичком тужилаштву.

Остојић је усмрћен 5. септембра недалеко од своје куће када је убица на његов џип “ренџ ровер” испалио 15 хитаца у Козарској улици у Бањалуци. Том приликом тешко је рањена његова супруга Сандра Јошић (40). Убица је припремио сачекушу из аутоматске пушке испалио рафал ка Остојићевом ауту када је успорио да скрене према кући у улици Душка Трифуновића. Након тога је побјегао кроз шибље и дрвеће према улици Боланог Дојчина гдје га је вјероватно чекао саучесник. Остојић је усмрћен на лицу мјеста, а његова супруга Сандра је задобила више прострелних рана. Током истраге овог случаја полиција је испитала више од 100 особа међу којима има и оних с “подебљим полицијским досијеом”.

Досије

Убијени Дамир Остојић Шијан био је познат полицији по кривичним дјелима. У његовом полицијском досијеу, између осталог, забиљежено је и шест крађа које је починио прије 2000. године. Осим тога, током 2011. године осуђен је на шест мјесеци затвора и новчану казну од 2.000 марака због покушаја убиства на мах. Тада је пуцао на Јеленка Сјеницу, којег је ранио. Такође, 2011. године је довођен у везу са дрогом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана