Убице и разбојници сa држављанством БиХ за којима годинама трага Интерпол

klix.ba
Убице и разбојници сa држављанством БиХ за којима годинама трага Интерпол

Полицијски службеници у БиХ трагају за великим бројем држављана БиХ који су осуђени или оптужени за кривична дјела убиства, покушаја убиства, тешки организовани криминал, оружане пљачке...

За њима су расписане и црвене Интерполове потјернице. Неки од њих, попут Душана Пантелића нису се вратили с допуста, док су други побјегли док су се бранили са слободе.

Душан Пантелић

Већ мјесец дана полиција трага за Аднаном Шераком који се није вратио с допуста у Казнено-поправни завод Зеница. Сличан случај догодио се и у РС-у још 2009. године када се Душан Пантелић, познат као “Ђаво” (1981) није вратио у затвор с допуста. Терети се за убиство и наношење тјелесних пвореда, а осуђен је на 11,3 година затвора правоснажно. Он је осуђен да је с још једном особом убио Станивоја Светиновића из Братунца 20.3.2004. године. Пантелић је тада повриједио и Светиновићевог сина. Како је тада речено из КПЗ Бања Лука, Пантелић је стекао право на погодности након одслужене једне трећине казне. У затвор се требао вратити 10.10.2009. године, али од тада му се губи сваки траг.

Амар Шљиво

Бивши специјалац ФУП-а Амар Шљиво осуђен је на двије година затвора због неовлаштеног промета оружјем, војном опремом те производима двојне намјене. Бранио се са слободе и када је дошло вријеме да одслужи своју казну, изгубио му се сваки траг и за њим је расписана црвена потјерница. Годинама раније је пунио медијске садржаје у дијелу црне хронике. На почетку су га теретили за тероризам, али је дјело преквалификовано и након признања кривње он и још двије особе су осуђене 2015. године за неовлаштену трговину војном опремом.

Привођен је крајем 2009. године због сумње да је напао двојицу сарајевских полицајаца. Хапшен је у неколико наврата због сумње да је учествовао у пуцњавама испред угоститељских објеката у Сарајеву. Птојерница је расписана у новембру 2016. године.

Давор Елез

Једно од познатијих лица с потјернице је и Давор Елез, брат Дарка Елеза. Потјерница за њим је расписана 27.7.2016. године. Терети се за организовани криминал у вези са убиством, организовани криминал у вези са завјером како би се починило кривично дјело у вези са убиством и организовани криминал у вези са прањем новца у спрези са организованом криминалном групом у вези са пљачкама. Ријеч је о предмету “Лутка”. Према наводима србијанских медија, Давор је био егзекутор групе коју је предводио његов брат. Осим бх. држављанства Давор има и држављанство Србије.

Слободанка Тошић

О дами из истог предмета као и Давор Елез, Слободанки Тошић (1986), много се писало. Раније је била позната као Плејбојева зечица и манекенка, а сада као бјегунац за којом трага Интерпол. Тошић је искористила прилику када јој је одређен кућни притвор и побјегла без трага. Осуђена је на двије и по године затвора као чланица удруженог злочиначког подухвата и саучесништва у покушају убиства Ђорђа Ждрале 13.4.2006. године. Потјерница за њом расписана је 6.9.2016. године, а њена мајка је рекла да је њена кћерка невина и да се никада неће вратити у БиХ.

Мерван Шљивар

Мерван Шљивар (1981) се терети за убиство Неџада Кличића званог Рамбо из Цазина у кафе бару “Голд” у насељу Острожац. Он је с још са Харисом Гредељом, Мехмедом Рекићем и Сабахудином Икељићем дошао у овај објекат наоружан и маскиран. Шљивар је ударио Рамба пиштољем у главу, а потом и испалио метак у главу. Мотив је био међусобни сукоб. С обзиром да је држављанин Словеније, побјегао је тамо и остао. И у Словенији је осуђиван за пуцњаву и покушај убиства, а у једном од окршаја је рањен.

Бојан Кошарац

Бојан Кошарац оптужен је у предмету “Волан” и једини је у бијегу, од укупно 27 оптужених који се терете да су неколико година крали луксузне аутомобиле на подручју Сарајевског, Херцеговачко-неретванског и Тузланског кантона, као и на подручју Источног Сарајева. Користили су фантомке, подесни алат, оружје и радиостанице подешене на полицијске фреквенције како би пратили њихово кретање. Возила су скривана на припремљеним локацијама у Сарајеву, Лукавици, Палама и Сокоцу, након чега су контактирани власници возила, од којих је изнуђиван откуп. Уколико се откуп не би реализирао, кривотворила би се документација те би се возила кријумчарила и продавала у БиХ или земљама регије или би се растављала и продавала у дијеловима. Украдени аутомобили су углавном завршавали на подручју сусједне Србије, а рута кријумчарења возила ишла је углавном од Сарајева према Сокоцу и Вишеграду да би се даље у сусједну државу пребацивала на ширем локалитету општине Рудо.

Станко Марковић

С друге стране, Станко Марковић се терети за покушај убиства и покушај отмице прије 17 година на територији Републике Хрватске. За овим бх. држављанином је расписана потјерница 18.01.2018. године по наредби Општинског суда у Ливну. За наведена кривична дјела осуђен је на четири године затвора.

Алдијана Диздаревић

Већ годинама се трага и за дамом Алдијаном Диздаревић (1986). Актом Кантоналног суда у Бихаћу издата је Наредба за расписивање међународне потјернице за њом због покушаја убиства. Осумњичена је да је 14. септембра 2011. увече у мјесту Кумарице код Велике Кладуша из ручно израђене пушке тзв. кубуре, калибра 16 милиметара, испалила хитац према Н.С. (29) из Велике Кладуше који је тада задобио тешке повреде.

На Интерповолој листи су и Дражен Приморац (1987) из Мостара због напада на службену особу у обављању послова сигурности, те због организованог криминала и трговине дрогом; Невенко Кукић (1979) због наношења тешких тјелесних повреда, пљачки и напада на службену особу; Перо Мајић (1972) из Коњица због покушаја убиства, Богдан Божић који се терети за оружану пљачку, те Кенана Беџета и Алена Демировића који се терете за тешке крађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана