U policijskoj akciji Lištica pala duvanska mafija

Nebojša Tomašević
U policijskoj akciji Lištica pala duvanska mafija

Sarajevo - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa kolegama iz kantonalnih MUP-ova i UIO BiH, u akciji "Lištica" razbili su duvansku mafiju i uhapsili 14 osoba.

Tokom akcije, koja je sprovedena pod nadzorom Tužilaštva BiH, pretreseni su objekti koje su koristili osumnjičeni na  25 lokacija na području Širokog Brijega, Gruda, Čitluka, Sarajeva, Zenice i Gradačca.

Iz SIPA i Tužilaštva nisu saopštili identitet uhapšenih, već su samo kazali da ih sumnjiče za organizovani kriminal, nedozvoljen promet akcizne robe, utaju poreza, prevaru i pranje novca.

Uhapšeni su djelovali kao organizovana kriminalna grupa koja je tokom 2015. i 2016. godine počinila više krivičnih djela. Oni su tako za samo tri mjeseca prodali više od 55 tona duvana, čime su budžet oštetili za više od 7,8 miliona maraka. Prema do sada prikupljenim informacijama, utvrđeno je da su oni prodajom duvana zaradili najmanje 1,3 miliona maraka.

- Ovaj novac trošili su na kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila kako bi prikrili njegovo porijeklo - objasnili su u Tužilaštvu BiH.

Prema podacima iz istrage, sumnja se da su osumnjičeni  tokom prošle i ove godine prokrijumčarili više desetina tona rezanog i duvana u listu. Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima i više tona duvana. Nakon što bi duvan prokrijumčarili u BiH, oni su ga rezali, pa prepakivali i prodavali dalje, a za to nisu plaćali akcize, fiskalne obaveze i PDV koji su propisani zakonom. 

U UIO BiH su objasnili da je na jednom kilogramu prokrijumčarenog duvana zarada oko 105 maraka, koja se odnosi na PDV-a i akcize. To znači da bi za 23 tone pronađenog duvana budžet bio oštećen za oko 2.415.000 maraka.

U Tužilaštvu BiH su rekli da ova akcija predstavlja odlučnu borbu protiv duvanske mafije i koja će biti nastavljena u narednom periodu. Ovo nije prvi put da je duvanska mafija na udaru policijskih organa. U julu prošle godine pokrenuta je akcija "List" i tada su uhapšene 33 osobe zbog sumnje da su švercom duvana zaradili više od 18 miliona KM. Među uhapšenima je bio i pripadnik UIO, a zaplijenjeno je 15 tona duvana i 15 mašina za njegovu sječu. Zatim je sredinom oktobra uslijedio nastavak akcije pod imenom "List 1". Tada je uhapšeno osam osoba i oduzeto 10 tona duvana. Njih su teretili da su oštetili budžet za 1,2 miliona KM.****

 Zapljena

Prema podacima SIPA, u  akciji "Lištica" je pronađeno više od pet tona rezanog duvana i oko 18 tona duvana u listu.

- Pronađene su i tri mašine za sječenje duvana i više od 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla.  Zaplijenjena je i veća količina novca, te četiri automobila - naveli su u SIPA.

Kako nezvanično saznajemo, na području sarajevskog naselja Rakovica nađene su oko dvije tone sjeckanog duvana. U Zenici je nađeno 800 kilograma sjeckanog duvana i 16.000 cigareta, a na području Hercegovine nađene su mašine za sjeckanje duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana