У полицијској акцији Лиштица пала дуванска мафија

Небојша Томашевић
У полицијској акцији Лиштица пала дуванска мафија

Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA), у сарадњи са колегама из кантоналних МУП-ова и УИО БиХ, у акцији "Лиштица" разбили су дуванску мафију и ухапсили 14 особа.

Током акције, која је спроведена под надзором Тужилаштва БиХ, претресени су објекти које су користили осумњичени на  25 локација на подручју Широког Бријега, Груда, Читлука, Сарајева, Зенице и Градачца.

Из SIPA и Тужилаштва нису саопштили идентитет ухапшених, већ су само казали да их сумњиче за организовани криминал, недозвољен промет акцизне робе, утају пореза, превару и прање новца.

Ухапшени су дјеловали као организована криминална група која је током 2015. и 2016. године починила више кривичних дјела. Они су тако за само три мјесеца продали више од 55 тона дувана, чиме су буџет оштетили за више од 7,8 милиона марака. Према до сада прикупљеним информацијама, утврђено је да су они продајом дувана зарадили најмање 1,3 милиона марака.

- Овај новац трошили су на куповину некретнина и скупоцјених возила како би прикрили његово поријекло - објаснили су у Тужилаштву БиХ.

Према подацима из истраге, сумња се да су осумњичени  током прошле и ове године прокријумчарили више десетина тона резаног и дувана у листу. Најчешће су га кријумчарили у количинама од по неколико стотина килограма, а у појединим случајевима и више тона дувана. Након што би дуван прокријумчарили у БиХ, они су га резали, па препакивали и продавали даље, а за то нису плаћали акцизе, фискалне обавезе и ПДВ који су прописани законом. 

У УИО БиХ су објаснили да је на једном килограму прокријумчареног дувана зарада око 105 марака, која се односи на ПДВ-а и акцизе. То значи да би за 23 тоне пронађеног дувана буџет био оштећен за око 2.415.000 марака.

У Тужилаштву БиХ су рекли да ова акција представља одлучну борбу против дуванске мафије и која ће бити настављена у наредном периоду. Ово није први пут да је дуванска мафија на удару полицијских органа. У јулу прошле године покренута је акција "Лист" и тада су ухапшене 33 особе због сумње да су шверцом дувана зарадили више од 18 милиона КМ. Међу ухапшенима је био и припадник УИО, а заплијењено је 15 тона дувана и 15 машина за његову сјечу. Затим је средином октобра услиједио наставак акције под именом "Лист 1". Тада је ухапшено осам особа и одузето 10 тона дувана. Њих су теретили да су оштетили буџет за 1,2 милиона КМ.****

 Запљена

Према подацима SIPA, у  акцији "Лиштица" је пронађено више од пет тона резаног дувана и око 18 тона дувана у листу.

- Пронађене су и три машине за сјечење дувана и више од 800 кутија цигарета различитих марки без поријекла.  Заплијењена је и већа количина новца, те четири аутомобила - навели су у SIPA.

Како незванично сазнајемо, на подручју сарајевског насеља Раковица нађене су око двије тоне сјецканог дувана. У Зеници је нађено 800 килограма сјецканог дувана и 16.000 цигарета, а на подручју Херцеговине нађене су машине за сјецкање дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана