У крвавом пиру у САД убијен радник из БиХ

Горан Маунага
У крвавом пиру у САД убијен радник из БиХ

Еџвуд - Држављанин БиХ Енис Мрвољак (48) и још двије особе убијени су у пуцњави у САД коју је изазвао њихов радни колега Ради Лабиб Принц (37).

Нападач је у два одвојена напада у граду Еџвуду у држави Мериленд, те у Вилмингтону у држави Делавер ранио још три особе. Двоје рањених је у критичном стању док је једна особа ван животне опасности. Након напада Принц је побјегао на сјевер у град Њуарк, у држави Њу Џерси, гдје је и ухапшен. Званично, још није познат мотив напада.

Амерички медији извјештавају да је Принц крвави пир започео у сриједу ујутро нешто прије девет часова, када је ушао у салон компаније смјештене у Емортон Парк Дравју у Еџвуду. Тамо је затекао десетак особа и одмах почео да пуца. Погодио је пет особа, од којих је три убио, док се двије налазе у тешком стању. Ту је радио и Мрвољак, који је из Мошевца у општини Маглај, а живио је у граду Дандалк.

Свих пет Принцових жртава су били запослени у компанији "Адванст гранит солушнс" у којој је радио и он. Власник компаније Бурак Саба каже да је Принц радио као оператер на машини док су тројица убијених радили као техничари за полирање.

- Жртве су били пријатни људи, мирни и срећни. Никада нису дигли глас на своје колеге - рекао је Саба за убијене.

Кевин Дојл (47), који ради као техничар на одржавању у оближњој компанији "Торнхил пропертиз" вадио је алат из возила када је видио људе како бјеже са мјеста напада.

- Видио сам тројицу мушкараца како бјеже. Један од њих је плакао. Викали су: "Пуцано им је у главу". Затим сам хтио кренути према салону да помогнем, али ми је један од њих рекао да не идем, јер се тамо пуца - казао је Дојл.

Након убиства Принц је побјегао на сјевер и успут извршио напад у продавници половних возила у Вилмингтону, гдје је једној особи, са којом је раније имао размирице, пуцао у главу, али која је преживјела. Начелник полиције у Вилмингтону Роберт Трејси каже да је Принц познавао сваку своју жртву.

- Ово није био насумични случај насиља. Он је особа која нема савјести. Полицији је познат од раније, а у пуцњави је користио само пиштољ - рекао је Трејси.

Комшије Мрвољка у Мошевцу кажу да је ријеч о мирном и вриједном човјеку који је преживио рат у БиХ.

- У САД је отишао да ради прије 15 година. Био је обичан радник који се у вријеме напада затекао на градилишту. Супруга Рамиза је у шоку, али је јуче отпутовала за САД. Он је недавно био у БиХ, а она му је у посјети тамо била прије десетак дана - каже један од комшија.

Ухапшен нападач

Ради Лабиб Принц примијећен је у граду Њуарк, гдје се дао у бијег када је примијетио полицију која га је стигла и ухапсила. Принц има 42 кривичне и четири прекршајне пријаве због лошег понашања. Радио је око четири мјесеца у компанији "Адванст гранит солушнс", а почетком ове године добио је отказ у другој компанији, јер је физички напао колегу док је другима пријетио.

- Осјећао сам се угрожено јер је он прилично крупан човјек који је био агресиван - рекао је један од радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана