U akciji Zadruga uhapšeno 15 osoba

Srna
U akciji Zadruga uhapšeno 15 osoba

Sarajevo - Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, u okviru akcije "Zadruga", uhapsili su 15 lica zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Nakon kriminalističke obrade, dvije osobe puštene su na slobodu, dok će ostalih 13 biti predato u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Eslider" i "Liding" Enisa i Sanel Đalić osumnjičeni su da su od 2010. do ove godine organizovali kriminalnu grupu koja je potpisivanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka "oprala" više desetina miliona KM.

Neki od članova grupe su Hasan Lojo, Husein Borišić, Adnan Karahasan, Saliha Dervišević, Senad Biberović, Igor Mišić, Nihad Bilić, Hadis Kustura, Ali Kadrić, Ramiz Duraković, Milan Bralović.

Juče su izvršeni pretresi na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo i to 12 prostorija pravnih lica, pet stanova, šest automobila i 19 osoba.

Izuzeta je obimna dokumentacija koja će poslužiti u daljem krivičnom postupku.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je istražne radnje u ovom predmetu sprovodilo u koordinaciji sa MUP-om, finansijsko-obavještajnim odjeljenjem Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, inspektorima Poreske uprave Federacije BiH, te uz asistenciju Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana