У акцији SIPA-е ухапшен директор хотела Холидеј и власник ресторана Парк принчева

klix.ba
У акцији SIPA-е ухапшен директор хотела Холидеј и власник ресторана Парк принчева

Сарајево - У акцији под кодним називом "Корал" припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /SIPA/ ухапсили су лице чији су иницијали А.Ч. које се доводи у везу са навођењем на проституцију.


Позивајући се на изворе блиске истрази, федерални медији наводе да је ријеч о првоосумњиченом Алену Ченгићу, бившем власнику хотела "Холидеј рисорт" и власнику ресторана "Парк принчева".

У акцији "Корал" ухапшено је 11 лица због основане сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са пореском утајом, угрожавањем безбједности, спречавањем службеног лица у вршењу службене радње, оштећењем туђе ствари, тешким крађама и организовањем отпора.

Ухапшена су лица чији су иницијали А.Ч, А.Х, М.П, В.А, Ј.К, С.Б, Ј.Ш, Е.С, Д.И, А.С. и Х.М.

Портпарол SIPA-е Кристина Јозић рекла је на конференцији за новинаре да су ова
лица осумњичена да су од јула 2014. до јула 2015. године, с циљем прибављања противправне имовинске користи, а посредством правног субјекта жХолидеј рисортж, управљала и располагала већим дијелом имовине овог хотела тако што су организовали пословање хотела, вршила контролу прихода и расхода, те на друге начине вршила контролу над његовим радом".

Она је додала да су припадници организоване криминалне групе, користећи разне видове уцјена, пријетњи, застрашивања и физичких напада и малтретирања усмјерених према личној и имовинској безбједности привременог стечајног управника и запослених у хотелу "Холидеј" изазивала страх и неповјерење према полицијским и правосудним структурама у БиХ.

"Осумњичене особе у овом предмету користиле су услуге њима оданих лица као што су ИТ стручњаци који су им противзаконито инсталисали одређене софтверске програме и апликације посредством којих су прикривали стварне приходе и на тај начин избјегавали плаћање пореских обавеза у износу већем од више стотина хиљада КМ", појаснила је Јозићева.

Претресени су објекти на 10 локација с циљем проналажења и привременог одузимања додатних предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Паралелно са овом акцијом, јутрос је проведена и акција "Танго" у којој је слободе лишено пет лица због основане сумње да су починили кривично дјело навођење на проституцију. Слободе су лишени С.Д, К.Е, А.К, Е.Љ. и С.З.

"Ова лица осумњичена су да су учествовала у организовању пружања сексуалних услуга тако што су посредовали у договарању у пружању сексуалних услуга. Они су одвозили дјевојке на договорене локације и долазили по њих након пружања тих услуга, а наплаћивали су 25 одсто укупне зараде за конкретну услугу", рекла је Јозићева.

Она је напоменула да су приликом рада на предмету "Корал" припадници SIPA-е уско сарађивали са Пореском управом Федерације БиХ.

Ухапшени ће бити приведени у просторије SIPA-е гдје ће над њима бити проведена криминалистичка обрада, а након тога предати кантоналном Тужилаштву на даље поступање.

"Ове активности реализују се по наредбама Кантоналног суда у Сарајеву и Тужилаштва Кантона Сарајево, а резултат су вишемјесечних истрага које су провели истражиоци SIPA-е под надзором Кантоналног тужилаштва", напоменула је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана