У акцији Драгон ухапшено 56 лица

Срна
У акцији Драгон ухапшено 56 лица

Сарајево - У БиХ је у оквиру полицијске акције "Драгон", усмјерене на борбу против међународног и организованог криминала, ухапшено 56 особа и заплијењено четири возила, 13.500 евра и 2.900 долара, саопштено је из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Током акције, која је у БиХ реализована од 11. до 13. октобра, заплијењено је и седам мобилних телефона, 702 грама дроге, 112 килограма дувана и цигарета, 49.000 динара, те двије СИМ и двије банковне картице.


Укупно је контролисано 39.461 лице, 9.138 возила, шест возова, 427 аутобуса, 850 камиона и 670 локација.

Оперативне мјере агенција за спровођење закона биле су усмјерене на откривање и сузбијање незаконитих миграција, као и других криминалних активности које прате незаконите миграције, као што су кријумчарење незаконите робе, трговина људима, фалсификовање докумената, а не занемарујући спречавање и расвјетљавање других кривичних дјела у области организованог криминала.

Агенције за спровођење закона су иницирале пет нових истрага које се тичу илегалних миграција, кријумчарења дроге и цигарета.

Координатор операције је била Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ - Одсјек за сарадњу са Европолом, гдје је био успостављен Координациони центар за БиХ у којем су учествовали представници агенција за спровођење закона из БиХ.

Осим Дирекције, у операцији су учествовали припадници 16 агенција за провођење закона - Агенција за истраге и заштиту БиХ /СИПА/, Гранична полиција БиХ, Служба за послове са странцијама БиХ, Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, Федерална управа полиције, Полиција Брчко дистрикта БиХ, МУП-ови кантона Федерације БиХ.

Између полицијских агенција у БиХ остварен је висок степен комуникације, координације и сарадње, а сарадња је остварена и са другим државама учесницама операције, при чему је рализован велики број захтјева за међународну размјену информација.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ захваљује агенцијама за спровођење закона у БиХ и иностранству које су учествовале у припреми и реализацији ове оперативне акције, те истиче спремност за константно предузимање даљих мјера и радњи из њене надлежности с циљем сузбијања свих кривичних дјела из области организованог криминалитета.

Оперативна акција "Драгон" је у периоду од 9. до 13. октобра спроведена на подручју 27 држава ЕУ, те Норвешке, Шведске, Молдавије, Македоније, БиХ, Србије, Колумбије и Сједињених Америчких Држава.

Ово је четврта у серији заједничких акција коју спроводе чланице ЕУ, ЕУ агенције и партнери под надзором Европола и уз подршку Евроџаста, Фронтекса и Интерпола, а која је усмјерена на борбу против међународног и организованог криминала, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана