U akciji Avatar zaplijenjena tri i po kilograma droge, pronađen ukradeni džip

Nebojša Tomašević
U akciji Avatar zaplijenjena tri i po kilograma droge, pronađen ukradeni džip

Banjaluka - Policija je u okviru akcije „Avatar“ uhapsila 13 osumnjičenih za šverc droge i zaplijenila više od tri kilograma raznih narkotika, a pronađen je i džip „dačija daster“ koji je ukraden u Srpcu 21. novembra.

Nezvanično saznajemo da su uhapšeni Benedi Đukanović zvani Bendžo (40), Ernad Alagić (30), Stefan Petrović (25), Božidar Maksimović (28), Vladimir Vranješ (28), Firas Hodžić (41), Sanid Ćulum (35), Aleksandar Stanišić (35) i Branislav Ćulibrk (25), svi iz Banjaluke, te Tomislav Ateljević (25) iz Trebinja.

Goran Milanović (25), koji je obuhvaćen akcijom, nalazi se već u pritvoru zbog ranijeg počinjenog krivičnog djela. Osim njih, uhapšena su još dva lica čiji identitet nismo uspjeli da saznamo jer juče nisu bili saslušani u policiji. Pretresi objekata za koje se sumnja da ih koriste osumnjičeni počeli su u zoru, u pet časova.

Sve osumnjičene policija tereti za šverc narkotika, dok se Milanoviću, Ćulibrku i Đukanoviću na teret stavlja i krađa „dačije daster“ od vlasnice prodavnice „Duša“ u Srpcu.

Iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, saopštili su da je u okviru akcije pretreseno 17 lokacija u Banjaluci, Trebinju, Laktašima i Kotor Varošu.

Nezvanično saznajemo da je, između ostalih, pretresena i vikendica osumnjičenog Alagića u Vrbanjcima kod Kotor Varoša. Izvor ističe da je riječ o poznatoj porodici koja u banjalučkom naselju Vrbanja ima firmu za izradu ortopedskih pomagala. Alagiću su lisice na ruke stavljene u Banjaluci.

- Tokom pretresa pronađeno je i izuzeto više od dva i po kilograma marihuane, oko 749 grama spida, 26 grama kokaina, mobilni telefoni i nosači SIM kartica, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Osumnjičene B. Đ, E. A, S. P, B. M, V. V, F. H, S. Ć, A. S, B. Đ. iz Banjaluke i T. A. iz Trebinja teretimo za neovlašćenu proizvodnju i promet opojne droge. Tokom ove akcije policija je otkrila da su G. M, B. Đ. i B. Ć. iz Banjaluke 21. novembra ukrali vozilo „dačija“ u Srpcu - rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović.

Uhapšeni u akciji „Avatar“, koji se sumnjiče za rasturanje droge, a dio njih i za krađu terenca dačija daster, predati su sinoć Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Nakon što ih sasluša postupajući tužilac, donijeće odluku o eventualnom prijedlogu za pritvor.

Markanovićeva je rekla da ne može otkriti više informacija s obzirom na to da nije završeno saslušanje većeg broja lica i prikupljanje relevantnih dokaza.

Pojedini uhapšeni u akciji „Avatar“ odranije su poznati policiji kao učinioci krivičnih djela. Đukanović je hapšen u junu ove godine zbog sumnje da je u maju 2013. godine učestvovao u pljački zlatare „Sarajka“ u Ključu, kada je ukraden zlatni nakit i novac, ukupne vrijednosti 55.000 maraka.

Njega je MUP RS dovodio u vezu sa više teških krivičnih djela, dok je 2008. godine hapšen i u Srbiji zbog sumnje da je zajedno sa još dva lica pripremao likvidaciju muškarca iz suparničke kriminalne grupe, prethodno obezbijedivši veću količinu eksploziva i oružja.

Milanović je poznat po učešću u pucnjavi ispred kafe-bara „K4“ u Banjaluci u februaru 2015. godine kada je ranjen radnik obezbjeđenja Mile P. Nakon toga godinu i po se nalazio u bjekstvu, prije nego što se sam predao policiji. U međuvremenu, policija ga je osumnjičila i za tešku krađu, odnosno provalu u benzinsku pumpu u Kosjerovu kod Laktaša.

Saradnja

Akcija „Avatar“ sprovedena je u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. U Policijskoj upravi Banjaluka su kazali da je istraga u ovoj akciji trajala pet mjeseci.

Nezvanično saznajemo da su za to vrijeme osumnjičeni praćeni, a i prisluškivani su njihovi međusobni telefonski razgovori, što će biti jedan od dokaza protiv njih.

Osumnjičeni

Benedi Đukanović Bendžo (40)

Ernad Alagić (30)

Stefan Petrović (25)

Božidar Maksimović (28)

Vladimir Vranješ (28)

Firas Hodžić (41) –

Sanid Ćulum (35)

Aleksandar Stanišić (35) i

Branislav Ćulibrk (25)

Tomislav Ateljević (25)

Goran Milanović (25)  

(nepoznat identitet još dvojice osumnjičenih)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana