U Sarajevu 12 uhapšenih, među njima i dirigent Emir Nuhanović

Srna
U Sarajevu 12 uhapšenih, među njima i dirigent Emir Nuhanović

Sarajevo - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo nastavili su operativnu akciju "Zadruga", u okviru koje je zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i pranja novca pritvoreno 12 lica, među kojima i bivši direktor Sarajevske filharmonije Emir Nuhanović koji je osumnjičen za pranje novca posredstvom jednog udruženja.

Kako "Dnevni avaz" saznaje iz policijskih izvora, prošle sedmice je ispitano još 20 lica osumnjičenih za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca.

Nuhanoviću je Kantonalni sud u Sarajevu već odredio jednomjesečni pritvor.

Izvori "Avaza" tvrde da je u ovoj akciji do sada privedeno i ispitano više od 100 direktora, što državnih, što privatnih kompanija.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči ih da su posljednjih godina, sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i učenika, "oprali" desetine miliona KM, te da su kao članovi organizovane grupe fiktivnim ugovorima i lažnim podacima prali novac i vršili utaju poreza.

U pritvoru je 12 lica, dok se ostali brane sa slobode. Među njima je i Mirsad Berberović, zet Bakira Izetbegovića i vlasnik firme "Bihekso" koji je osumnjičen da je oprao gotovo 200.000 KM.

Među osobama kojima su određene mjere zabrane je i Feđa Morankić iz kompanije "ASA osiguranje", ali i direktor firme "ANS drajv" Sarajevo Asmir Dževlan.

Nedavno je ispitan u svojstvu osumnjičenog i Mirza Čelik, šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i vlasnik firme "Telefongradnja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana