U Banjaluci otvorena izložba radova Uroša Đurića

Srna
U Banjaluci otvorena izložba radova Uroša Đurića

Banjaluka - U Banjaluci je večeras otvorena izložba radova konceptualnog umjetnika iz Beograda Uroša Đurića pod nazivom “Kojim putem do kuće” koja je zamišljena kao vodič kroz multižanrovsku karijeru ovog svestranog umjetnika.

Izložba predstavlja presjek Đurićevog umjetničkog opusa u protekle tri decenije i obuhvata slike, fotografije i video-radove iz nekoliko ciklusa - Populistički projekat, Umjetnost za klasno društvo, Političko slikarstvo, Društveni portreti i drugo.

Đurić je rekao da prvi put izlaže u Banjaluci i da je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske idealno mjesto za to.

On je dodao da je Banjaluka postala značajan identitetski centar Srba na prostoru Balkana i da se može svrstati u rang sa Novim Sadom i Beogradom.

“U tom smislu treba i ulagati u ono što identitetski bude najprepoznatljivije i što nam donosi brzu afirmaciju”, rekao je Đurić novinarima prije otvaranja izložbe.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Mladen Banjac rekao je da se simbolika naziva izložbe “Kojim putem do kuće” reflektuje putem intimne priče samog autora, ali da može da se reflektuje i na srpski narod na ovim područjima.

“Đurićeva porodica se naselila u Beograd nakog dugog lutanja od sjeverne Makedonije, preko Bosne, Dalmacije, Slavonije, Mađarske. On na ovaj način preispituje sebe, ali i postavlja pitanje svima nama - kojim putem idemo i gdje je naša kuća”, rekao je Banjac.

On je naveo da prvi put u tridesetogodišnjoj karijeri Uroša Đurića posjetioci mogu da vide radove koji nose ličnu priču i koji su ekskluzivno predstavljeni u Banjaluci.

Đurić je premijerno prikazao i najnoviji rad iz ciklusa “Bog voli snove srpskih umjetnika” koji je nastao u saradnji sa igračima banjalučkog Fudbalskog kluba “Borac”.

On je za potrebe ovog rada proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom “Borca” i fotografisao se kao dvanaesti igrač kluba.

Branko Kovačević iz uprave Fudbalskog kluba “Borac” rekao je novinarima da im je drago da podrže prijatelja i dvanaestog igrača Uroša Đurića i izložbu koju je priredio u Banjaluci.

“Putem ovog druženja shvatili smo neke stvari o kojima ranije nismo razmišljali-da je fudbal umjetnost”, rekao je Kovačević.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković zahvalila je Đuriću, kao i Fudbalskom klubu “Borac” što su organizovali ovaj značajni kulturni događaj za Muzej, Banjaluku i Republiku Srpsku.

Izložbu “Kojim putem do kuće” posjetioci će moći da vide do 22. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana