Tužilaštvo traži kazne, odbrana smatra da nema dokaza protiv inspektora

Nebojša Tomašević
Tužilaštvo traži kazne, odbrana smatra da nema dokaza protiv inspektora

Banjaluka - Iznošenjem završnih riječi tužilaštva i odbrane u banjalučkom Okružnom sudu završen je dokazni postupak policijskim inspektorima CJB Banjaluka optuženim za organizovanu trgovinu drogom i druga djela.

Za organizovanu trgovinu terete se Srđan Radulović, Marko Kovačević i Ognjen Stijak, dok je još pet njihovih kolega optuženo za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, iznude iskaza, falsifikovanja službene isprave i nanošenje tjelesnih povreda i povredu ljudskog dostojanstva. Ova djela stavljaju se i prvoj trojici optuženih na teret.

Specijalni tužilac Živana Bajić u završnoj riječi je istakla da su optuženi inspektori prodajom heroina i marihuane nanijeli štetu MUP-u i Republici Srpskoj i zatražila od suda da ih osudi u skladu s zakonom.

S druge strane, odbrana prvooptuženog Radulovića tvrdi da tužilaštvo nijednim dokazom nije dokazalo navode optužnice i da inspektore treba osloboditi.

Tužilac Bajić je u skoro petočasovnom izlaganju kazala da od ishoda ovog slučaja zavisi cjelokupna borba protiv pošasti zvane droga. Naglasila je da na strani optuženih postoje brojne otežavajuće okolnosti.

- Optuženi su zloupotrijebili svoj položaj i iznevjerili povjerenje građana, jer su djela počinili kao službena lica. Zastrašivali su i tukli one koji nisu za njih željeli da rade. Svjedok Đurić, koji je priznao da je bio njihov član, do detalja je opisao način i rad zločinačkog udruženja - kazala je ona. Zatražila je da se od optuženih oduzme 117.000 maraka, jer su ih zaradili prodajom droge, te da bude oduzeto 9.000 maraka i 449 evra od Stijaka za koje se sumnja da su zarađeni krivičnim djelom.

Radulovićev branilac advokat Branko Gudalo je kazao da u ovom slučaju tužilaštvo nema dokaza i da se cijeli slučaj zasniva na iskazima svjedoka pokajnika Slavka Đurića i narko-dilera Gorana Bošnjaka i drugih osuđivanih dilera.

- Oni imaju motiv da lažno optuže inspektore. Đurić želi da skine krivicu s sebe. Osim toga, sve govori iz ljubomore, jer je imao najlošije rezultate u Odjeljenju za droge. Bošnjak je tokom istrage bio pod pritiskom. On je na sudu kazao da ga Radulović nije angažovao za prodaju droge i da ništa što je rekao tokom istrage nije tačno - kazao je Gudalo.

Radulović je u završnoj riječi istakao da je uhapšen nezakonito bez ijednog dokaza.

- Svoj posao sam radio profesionalno u skladu sa zakonom i za to sam nagrađivan. Svi svjedoci su narko-dileri koji žele da nam se osvete, jer smo ih hapsili. Bošnjak je bio moj informant u skladu s zakonom i o tome su sve znali moji šefovi. Tužilaštvo je samo sebe demantovalo tako što je obustavilo finansijsku istragu protiv njega i porodice, jer su njom utvrdili da je njegova imovina legalna - istakao je Radulović u završnoj riječi.

Iznošenje završnih riječi u ovom postupku, koji traje od oktobra prošle godine, juče nije bilo završeno do okončanja ovog broja "Glasa "Srpske". Presuda bi trebalo da bude objavljena do kraja ove ili početkom iduće sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana