Тужилаштво тражи казне, одбрана сматра да нема доказа против инспектора

Небојша Томашевић
Тужилаштво тражи казне, одбрана сматра да нема доказа против инспектора

Бањалука - Изношењем завршних ријечи тужилаштва и одбране у бањалучком Окружном суду завршен је доказни поступак полицијским инспекторима ЦЈБ Бањалука оптуженим за организовану трговину дрогом и друга дјела.

За организовану трговину терете се Срђан Радуловић, Марко Ковачевић и Огњен Стијак, док је још пет њихових колега оптужено за злоупотребу положаја или овлашћења, изнуде исказа, фалсификовања службене исправе и наношење тјелесних повреда и повреду људског достојанства. Ова дјела стављају се и првој тројици оптужених на терет.

Специјални тужилац Живана Бајић у завршној ријечи је истакла да су оптужени инспектори продајом хероина и марихуане нанијели штету МУП-у и Републици Српској и затражила од суда да их осуди у складу с законом.

С друге стране, одбрана првооптуженог Радуловића тврди да тужилаштво ниједним доказом није доказало наводе оптужнице и да инспекторе треба ослободити.

Тужилац Бајић је у скоро петочасовном излагању казала да од исхода овог случаја зависи цјелокупна борба против пошасти зване дрога. Нагласила је да на страни оптужених постоје бројне отежавајуће околности.

- Оптужени су злоупотријебили свој положај и изневјерили повјерење грађана, јер су дјела починили као службена лица. Застрашивали су и тукли оне који нису за њих жељели да раде. Свједок Ђурић, који је признао да је био њихов члан, до детаља је описао начин и рад злочиначког удружења - казала је она. Затражила је да се од оптужених одузме 117.000 марака, јер су их зарадили продајом дроге, те да буде одузето 9.000 марака и 449 евра од Стијака за које се сумња да су зарађени кривичним дјелом.

Радуловићев бранилац адвокат Бранко Гудало је казао да у овом случају тужилаштво нема доказа и да се цијели случај заснива на исказима свједока покајника Славка Ђурића и нарко-дилера Горана Бошњака и других осуђиваних дилера.

- Они имају мотив да лажно оптуже инспекторе. Ђурић жели да скине кривицу с себе. Осим тога, све говори из љубоморе, јер је имао најлошије резултате у Одјељењу за дроге. Бошњак је током истраге био под притиском. Он је на суду казао да га Радуловић није ангажовао за продају дроге и да ништа што је рекао током истраге није тачно - казао је Гудало.

Радуловић је у завршној ријечи истакао да је ухапшен незаконито без иједног доказа.

- Свој посао сам радио професионално у складу са законом и за то сам награђиван. Сви свједоци су нарко-дилери који желе да нам се освете, јер смо их хапсили. Бошњак је био мој информант у складу с законом и о томе су све знали моји шефови. Тужилаштво је само себе демантовало тако што је обуставило финансијску истрагу против њега и породице, јер су њом утврдили да је његова имовина легална - истакао је Радуловић у завршној ријечи.

Изношење завршних ријечи у овом поступку, који траје од октобра прошле године, јуче није било завршено до окончања овог броја "Гласа "Српске". Пресуда би требало да буде објављена до краја ове или почетком идуће седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана