Турковић умијешан у убиство Ћеле

Небојша Томашевић
Турковић умијешан у убиство Ћеле

Сарајево - Вођа злочиначке организације Зијад Турковић умијешан је у убиство Рамиза Делалића Ћеле, а руководио је и пљачком 1,2 милиона евра из Карго центра Аеродрома Сарајево.

Тврди то свједок Тужилаштва БиХ Исљам Календер, чији је исказ јуче поново преслушан у Суду БиХ на обновљеном суђењу Турковићу и другима који су били осуђени на 100 година затвора због злочиначког удруживања. Исказ Календера је снимљен током ранијег суђења, а јуче је поново пуштан, јер су утврђене одређене неправилности у вези са његовим саслушањем.

- Пљачка Карго центра планирана је шест до седам мјесеци у некој кафани у Аеродромском насељу, гдје су цртани планови. У пљачку је био умијешан Суад Главинић, а њоме је руководио Турковић - казао је Календер у поменутом исказу.

Додао је да су током пљачке кориштене униформе Агенције СИПА, које је обезбиједио Саша Стјепановић.

Календер је истакао и да се Турковић и Рамиз Делалић Ћело нису подносили, те је нагласио да је Зијад био умијешан у његово убиство. Још је испричао и да је између Турковића и Дарка Елеза било свађа, јер је Зијад са Ђорђом Ждралом рекетирао власника Тржног центра "Том" Саву Томашевића.

Према ријечима Календера, Турковић је планирао и да убије Анеса Курбеговића, јер је открио да "игра дуплу игру" и сарађује с Елезом. Испричао је да је осим тога Турковић планирао и убиства Драгана Перишића званог Бејби и Менсура Аљичевића.

Суд БиХ је Турковића и шест сарадника 28. новембра 2013. године осудио на 100 година затвора због злочиначког удруживања, разбојништва, убиства и других тешких кривичних дјела. Турковић и Миленко Лакић осуђени су на по 40 година затвора. Саша Стјепановић био је осуђен на 12 година, а Фадил Аљовић на пет година затвора. Муамер Захитовић је због изнуде и прања новца добио три године. Апелационо вијеће Суда БиХ 1. августа ове године укинуло је првостепену пресуду и случај вратило на ново суђење.

Кељменди

На крају јучерашњег снимка свједок Исљам Календер причао је и о покушају постављања модификоване експлозивне направе, којом је требало да буде убијен Насер Кељменди на свадби његовог сина Елвиса у "Радон Плази". Према Календеровим ријечима, направу су по налогу Зијада Турковића донијели Миленко Лакић и Рајко Миловановић. Након неуспјелог покушаја постављања те направе, Календер је мобилним телефоном сликао бомбу, а слике је касније предао Тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана