Троструком убици из Доњег Вакуфа 34 године затвора

Небојша Томашевић
Троструком убици из Доњег Вакуфа 34 године затвора

Травник- Сабахудин Хабиб (49) из Соколине код Доњег Вакуфа осуђен је у Кантоналном суду у Новом Травнику на 34 године затвора због убиства шумара Ферида Рахмановића (48) и Омера Башића (49), те власника пилане у Доњем Вакуфу Шевка Драгиновића (51).

Хабиб је ослобођен кривице за недозвољено држање оружја и муниције, за шта га је додатно теретила оптужница Тужилаштва Средњобосанског кантона.

Према пресуди, троструки убица Хабиб злочин је починио 21. марта прошле године због два метра дрва која је покушао да извуче из шуме у Соколинама код Доњег Вакуфа. У извлачењу дрва покушали су да га спријече Башић, Рахмановић и Драгиновић, па су то платили главом. У пресуди се наводи да је Хабиб, када је схватио да ће га шумари спријечити у извлачењу дрва, организовао сачекушу на шумском путу у близини своје куће, гдје их је чекао са сином. Када су шумари наишли, дошло је прво до свађе и туче због њихове намјере да му одузму дрва која је бесправно посјекао. Током свађе Хабиб је отишао до куће по пушку те, чим се вратио, запуцао на шумаре. Прво је пуцао на Драгиновића који је био у трактору, те му њиме препријечио пут. Када су видјели шта ради, Рахмановић и Башић су почели да бјеже, али је Хабиб и даље пуцао и убио Башића. Рахмановић је успио да стигне до "ладе ниве" која је била паркирана у подножју шуме, али је помахнитали Хабиб запуцао по ауту. Рахмановић је изашао из возила и почео да трчи, али га је рафал покосио и усмртио. Хабиб је ухапшен одмах након убистава, а накнадно су приведени и чланови његове породице Арнел, Авдо, Сабит и Санел Хабиб због ометања службених особа. Полиција их је привела јер су онемогућили шумаре да одвезу дрва, а претходно су их чак и напали када су они покушали да сниме стање мобилним телефоном.

Осуђени Сабахудин Хабиб је прије злочина пријетио шумарима "да се неће главе наносати" уколико га буду спречавали да сијече државну шуму коју је продавао.

Казне за напад

Истом пресудом осуђени су и чланови Сабахудинове породице Арнел Хабиб и Авдо Хабиб због спречавања службене особе у вршењу службене радње.

Арнел је добио годину и по, а Авдо двије године затвора. С њима је био оптужен и Сабит Хабиб, али је он раније признао кривицу за спречавање службене особе у обављању службене дужности и осуђен је на годину затвора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана