Trnopolje kod Prijedora: Dvojica izrešetana u kafiću San

P. Špadić, N. Tomašević
Trnopolje kod Prijedora: Dvojica izrešetana u kafiću San

Prijedor - Muharem Balić (62) i Almir Redžić (48) ubijeni su hicima najvjerovatnije iz automatske puške u kafiću "San" u Trnopolju kod Prijedora.

Njih je rafalnom paljbom usmrtila za sada nepoznata osoba u ponedjeljak oko 23 časa.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Prijedor Radomir Dukić je izjavio da se, prema do sada prikupljenim informacijama, koristoljublje i nacionalna ili vjerska netrpeljivost isključuju kao motiv ubistva.

On je potvrdio da je slučaj policiji oko 23.35 časova prijavio vlasnik kafića "San" Irfan Redžić iz Trnopolja koji je i pronašao ubijene.

Prema nezvaničnim informacijama, pojedini mještani Trnopolja sumnjaju da bi motiv ubistva mogla biti i preljuba.

Prema njihovim pričama, policija je navodno ispitala neku djevojku koja je prije zločina pričala kako će "u kafiću 'San' biti frke".

Irfan Redžić je rekao da je Muharema i Almira ostavio u svom ugostiteljskom objektu te noći oko 22 časa da ispiju piće. On je naveo da je sa Muharemom i Almirom bio i njihov poznanik i da im je dao ključ od kafane da zaključaju kada krenu kućama.

- Pola časa prije ponoći iz pravca kafića čuo sam rafalnu paljbu i pomislio da možda neko slavi Bajram - rekao je Redžić i dodao da je ipak izašao da vidi šta se dešava.

Prema njegovim riječima, kada je pogledao kroz prozor, vidio je na ulici bijeli automobil kako se udaljava.

- Otišao sam do kafane da vidim šta se dešava i zatekao stravičan prizor. Obojica su ležali mrtvi. Odmah sam pozvao policiju, koja je ubrzo stigla - rekao je Redžić.

Ubijeni Muharem ležao je u blizini vrata, a Almir kod frižidera i on je najvjerovatnije ubijen s leđa.

Zajedno sa Muharemom i Almirom u kafiću je određeno vrijeme sjedio Said, polubrat ubijenog Almira. On je ispričao da je iz kafića izašao tri minuta prije 23 časa.

- Sjedio sam s njima i popio sok. Ispričali smo se, a onda sam ja otišao kući. Kada sam odlazio, napolju nije bilo nikoga. Moja kuća je u blizini pa sam brzo stigao, legao i upalio televizor. U tom trenutku čuo sam rafalnu pucnjavu, a kasnije saznao da su ubijeni Almir i Muharem - kazao je Said.

Povodom ovog ubistva u CJB Prijedor je održana i konferencija za novinare.

- Odmah nakon prijave policija je pokrenula istragu. Od tada je saslušano više osoba, a u srijedu će biti obavljena obdukcija tijela stradalih. Prema za sada raspoloživim informacijama, s velikim stepenom sigurnosti koristoljublje se može isključiti kao motiv izvršenja ovog krivičnog djela. Takođe, nacionalna ili vjerska pobuda se mogu isključiti kao motiv - rekao Radomir Dukić.

Osim prijedorske, u potragu za počiniocima ubistva uključeni su i inspektori krim-policije iz Banjaluke.

Prema nezvaničnim informacijama, Redžić je odranije poznat policiji jer je prije rata ubio suprugu, zbog čega je i odležao zatvorsku kaznu. Takođe, on je hapšen prošle godine kada je policija u njegovoj kući pronašla laboratoriju u kojoj je uzgajao modifikovanu marihuanu skank.

Porodice ubijenih tvrde da njihovi najbliži nisu nikome bili dužni i da ne znaju zašto bi ih neko ovako mučki ubio. Otac ubijenog Almira, Medžid Redžić istakao je da se njegov sin nikome nije zamjerio i da ne zna ko je mogao ubiti njega i Muharema.

Muharem je, prema priči komšija, bio penzioner i živio je sa nepokretnom suprugom u Trnopolju.

Reakcije

Povodom ovog ubistva oglasio se veliki broj bošnjačkih nevladinih organizacija i političara zahtijevajući hitno pronalaženje počinioca ovog zločina.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović pozvao je ministra unutrašnjih poslova RS Radislava Jovičića da se što prije oglasi i zatraži da bude otkriven ubica dvojice Bošnjaka. Hadžiomerović je izjavio da je dvostruko ubistvo tim teže jer je počinjeno na Ramazanski bajram. Potpredsjednik RS Ramiz Salkić je istakao da je ubistvo dvojice bošnjačkih povratnika u Trnopolju kod Prijedora zločin za svaku osudu. On je izjavio da je, prema prvim informacijama, za ubistvo odgovorna jedna ili više osoba srpske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana