Trninić: Za sedam mjeseci poginulo šest maloljetnika

Srna
Trninić: Za sedam mjeseci poginulo šest maloljetnika

Banjaluka - Ministar saobraćaja i veza Repubike Srpske Neđo Trninić rekao je da je zabrinjavajuća činjenica da je za sedam mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo šestoro maloljetnih lica, 44 ih je teže, a 203 lakše povrijeđeno.

Trninić, koji je danas posjetio djecu na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci i uručio im poklone, naveo je da na alarmantno stanje u bezbjednosti saobraćaja ukazuje i činjenica da je broj udesa u naseljenim mjestima gotovo isti kao i na magistralnim i regionalnim putevima.

"To govori da vozači ne vode dovoljno računa o bezbjednosti, te da treba da povećaju opreznost i poštuju saobraćajne propise, naročito u zonama gdje su predškolske i školske ustanove i dječija igrališta", rekao je novinarima Trninić i apelovao da svi vozači vode računa o tome.

On je istakao je da je resorno ministarstvo pokrenulo inicijativu da na nivou BiH budu izvršene izmjene i dopune zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, što bi doprinijelo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, kao i broja povrijeđenih maloljetnika.

"Cilj inicijative jeste poboljšanje bezbjednosti, kao i olakšanje učešća u saobraćaju, posebno licima sa posebnim potrebama", rekao je Trninić, koji je Zavod posjetio sa predstavnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza Srpske, u okviru obilježavanja "Nedjelje djeteta", a s ciljem skretanja pažnje na veću bezbjednost djece u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da je cilj rada Agencije da bude što manje djece povrijeđene u saobraćajnim nezgodama.

"Jedan od ciljeva nam je omogućiti bezbjedan saobraćaj za djecu ometenu u razvoju, ali i uklanjanje arhitektonskih prepreka koje sprečavaju osobe sa invaliditetom da pristupe zdravstvenim, ali i svim drugim institucijama", naglasio je Radović.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću u Zavodu "Dr Miroslav Zotović" Tanja Mandić Đokić naglasila je da je ovo tradicionalna posjeta predstavnika Ministarstva saobraćaja, Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza Srpske, kojom se pokazuje da djeca sa invaliditetom zaslužuju mnogo više pažnje i predostrožnosti u saobraćaju.

Đokićeva je istakla da je veoma važno ovoj djeci, osim bezbjednosti u saobraćaju, omogućiti i učešće u njemu da bi bili uključeni u društvena dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana