Traženo 50 godina robije za ubistvo Lazarevića

Nebojša Tomašević
Traženo 50 godina robije za ubistvo Lazarevića

Banjaluka - Republički tužilac Dragica Glušac zatražila je od Vrhovnog suda Republike Srpske da Sašu Vidovića (35) iz Bijeljine i Aleksandra Bulatovića (31) iz Istočne Ilidže pravosnažno osudi na po 25 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Lazarevića, dok odbrana tvrdi da za to nema dokaza.

Pomenuti dvojac je zbog ovog zločina u Okružnom sudu u Banjaluci u februaru osuđen na ukupno 39 godina zatvora. Vidović je dobio 20, a Bulatović 19 godina robije, a na presudu su se žalili i tužilaštvo i odbrana.

Tužilac Glušac smatra da prvostepeni sud nije dovoljno cijenio posljedicu i težinu krivičnog djela, te okolnosti pod kojima je počinjen zločin.

- Ubijen je otac troje maloljetne djece, a optuženi su pokazali upornost i bezobzirnost. U žrtvu su ispalili 24 metka. Tražim oštrije kazne - obrazložila je Glušac.

Advokati optuženih traže da Vrhovni sud ukine presudu i vrati na novo suđenje ili da Vidovića i Bulatovića oslobodi krivice. Advokat Marica Ćulum, koja brani Vidovića, smatra da nema dokaza da su optuženi dogovarali i počinili ubistvo. Vidović je istakao da tužilaštvo nije ponudilo ništa više osim činjenice da je Lazarević ubijen.

- Nema nijednog dokaza da sam bio u ulici gdje je ubijen Lazarević. Nije dokazan ni motiv ubistva - istakao je Vidović.

Bulatovićev branilac Mirko Dabić istakao je da je prvostepena presuda zasnovana na nezakonitim dokazima i proizvoljnim pretpostavkama.

- Prvostepeni sud je pogrešno utvrdio činjenice, a brojni dokazi u postupku su pribavljeni nezakonito. Kod Bulatovića nisu pronađeni predmeti koji ga mogu povezati s krivičnim djelima - kazao je Dabić.

Prema presudi, Bulatović i Vidović su Lazarevića usmrtili 16. oktobra 2016. godine dva časa iza ponoći, a ovaj zločin su prethodno pripremili i organizovali. Tog dana ispalili su čak 24 hica iz automatske puške na Lazarevića dok se vozio u ”golfu A7” u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu. Lazarević je pogođen sa više hitaca i preminuo je na mjestu. Optuženi su pobjegli prema Sarajevu, gdje su  u blizini stambene zgrade zapalili ukradeni BMW X5 kojim su pobjegli.

Pritvor

Branioci Saše Vidovića i Aleksandra Bulatovića od Vrhovnog suda zatražili su da im ukine i pritvor.

- Više ne postoje okolnosti koje bi opravdale tu mjeru - kazao je Mirko Dabić, koji brani Bulatovića.

Branilac Vidovića Marica Ćulum istakla je da nema zakonskog osnova da se oni drže u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana