Траже оштрију казну за батинаша

Небојша Томашевић
Траже оштрију казну за батинаша

Бањалука - Тужилаштво тражи оштрију казну за Слободана Марковића (57) из Бањалуке, који је осуђен на пет година затвора због покушаја убиства суграђанке Биљане Кесеровић, док његова одбрана тврди да му је стављено теже кривично дјело на терет од оног што је урадио и захтијева укидање пресуде и ново суђење.

Они су ово казали у Врховном суду Републике Српске, на рочишту за разматрање жалби на пресуду. Републички тужилац Бранко Митровић каже да је изречена казна минимална и није адекватна.

- Жалбу на пресуду уложио је окружни јавни тужилац и он сматра да се изреченом казном не може постићи сврха кажњавања. Чињенично стање се не спори, само висина казне. Према наводима у жалби, оптужени је планирао и припремао злочин. Био је у комбинезону и имао маску и палицу -  казао је тужилац Митровић и додао да подржавају жалбу Окружног тужилаштва.

Марковићев бранилац Миљкан Пуцар истакао је да је у овом случају почињен велики број повреда судског поступка и учињена неправда према оптуженом.

- Ништа што иде у прилог оптуженом суд није узео у обзир, а прихваћене су све тезе тужилаштва. Марковић не бјежи од одговорности и неспорно је да је жена повријеђена, али он није имао намјеру да је убије. Да би била утврђена права истина, потребно је укинути пресуду и предмет вратити на ново суђење - казао је Пуцар.

Марковић, који је осуђен у септембру прошле године у бањалучком Окружном суду, казао је да се каје због свега и да нема ријечи које би могле изразити његово жаљење.

- Спреман сам да одговарам за оно што сам урадио, али не за оно што нисам. Јако ми је жао. Нисам имао намјеру да тешко повриједим и убијем БиљанЗворник

Узнемирене комшије

Слободан Марковић је након злочина притворен, а одлуком Врховног суда РС пуштен је из притвора у децембру 2017. Бањалучко Окружно тужилаштво, незадовољно овом одлуком, указало је на то да ће пуштање Марковића изазвати страх станара улице у којој је почињен напад. Бројне становнице улице Светозара Марковића су то потврдиле, рекавши да их је страх. Из Врховног суда РС су казали да је Уставни суд БиХ утврдио повреду права оптуженог на личну слободу, те да више нема околности које указују на то да би пуштање Марковића представљало пријетњу по јавни ред.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана