Trava nasmijala cijelu sudnicu

Nebojša Tomašević
Trava nasmijala cijelu sudnicu

Banjaluka - Suđenje za šverc narkotika u predmetu "Piramida" u banjalučkom Okružnom sudu juče je obilježilo priznanje krivice dvojice optuženih, ali i smijeh i šale tokom ispitivanja vještaka Biljane Vasić-Dakić koja je utvrdila da su od pojedinaca na optuženičkoj klupi oduzeti kokain, heroin, kanabis i LSD.

Krivicu su sporazumno priznali Vedran Žolja (34) iz Banjaluke i Edin Behremović (49) iz Sane, a smijeh u sudnici izazvao je optuženi Banjalučanin Milan Pičulin (35) pitanjima i komentarima upućenim vještaku. Pičulin je ispitivanje počeo riječima: "Pošto sam laik u ovome...", a predsjednica vijeća sudija Snježana Kudrić ga je nakratko prekinula dobacivši: "Ne bih baš rekla". On je pojasnio da misli na advokaturu i "rad svog branjenika, odnosno advokata", što je odmah izazvalo kraći smijeh. Nakon toga je objašnjavao šta je indijska konoplja i kakvih sve vrsta ima, pa je time dodatno "podgrijao smiješnu atmosferu".

- Samo da kažem da kanabis spada u kanabionide, a ne u halucinogene droge, kako kaže vještak. Ko je još halucinirao od trave? Imate razne trave, one za smijeh zvane "nebula", te "forest drim" od koje se prespava. Jeste li kod mene našli spisak tih različitih vrsta? - upitao je Pičulin vještaka, što je rasplamsalo smijeh u sudnici, a pojedinci se nisu mogli suzdržati od šaljivih komentara. Sudsko vijeće je slušajući njegova pitanja upitalo da li zna koja je droga najskuplja, a Pičulin je kazao: "O, ne prodajem ja to", izazvavši smijeh. Zatim je upitao vještaka da li je LSD, heroin i kokain, koji su pronađeni na sličicama oduzetim od njega, morao prethodno da natopi u laboratoriji ili je mogao to da učini ručno. Pičulin je svoje ispitivanje završio riječima: "Hvala, časni sude", i konstatacijom da može da im bude kao kolega advokat.

Osim Pičulina, Žolje i Behremovića, optuženi su i Muhamed Halilović zvani Pota (40), Dragan Maksimović Žuti (39), Dragan Stanišić Gagi (34), Julija Halupa (25), Dalibor Mačak (37) iz Banjaluke, Zoran Šavija (60) iz Visokog i Prijedorčanin Branko Milivojša (56). Nakon priznanja postupak protiv Žolje i Behremovića je razdvojen, pa je na optuženičkim klupama ostalo još osam njih. Prema optužnici, članove grupe terete da su zajedno na osnovu dogovora od početka 2017. do 10. oktobra preprodavali heroin, kokain, marihuanu, ekstazi i buprenofin. Dodaje se da su, zavisno od količine i vrste, drogu cijenili od deset do 50 KM.

Kazne

Optuženi Edin Behremović i Vedran Žolja u sporazumima, zaključenim sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom, prihvatili su da budu osuđeni na ukupno dvije i po godine zatvora zbog šverca narkotika. Behremoviću je sporazumom predviđena kazna od dvije godine, a Žolji od šest mjeseci zatvora. Sporazume je juče prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda. U ovom slučaju nedavno su na ukupno pet godina i osam mjeseci zatvora osuđeni Miloš Dulić, Tihomir Novaković i Nedžad Bašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana