Трава насмијала цијелу судницу

Небојша Томашевић
Трава насмијала цијелу судницу

Бањалука - Суђење за шверц наркотика у предмету "Пирамида" у бањалучком Окружном суду јуче је обиљежило признање кривице двојице оптужених, али и смијех и шале током испитивања вјештака Биљане Васић-Дакић која је утврдила да су од појединаца на оптуженичкој клупи одузети кокаин, хероин, канабис и ЛСД.

Кривицу су споразумно признали Ведран Жоља (34) из Бањалуке и Един Бехремовић (49) из Сане, а смијех у судници изазвао је оптужени Бањалучанин Милан Пичулин (35) питањима и коментарима упућеним вјештаку. Пичулин је испитивање почео ријечима: "Пошто сам лаик у овоме...", а предсједница вијећа судија Сњежана Кудрић га је накратко прекинула добацивши: "Не бих баш рекла". Он је појаснио да мисли на адвокатуру и "рад свог брањеника, односно адвоката", што је одмах изазвало краћи смијех. Након тога је објашњавао шта је индијска конопља и каквих све врста има, па је тиме додатно "подгријао смијешну атмосферу".

- Само да кажем да канабис спада у канабиониде, а не у халуциногене дроге, како каже вјештак. Ко је још халуцинирао од траве? Имате разне траве, оне за смијех зване "небула", те "форест дрим" од које се преспава. Јесте ли код мене нашли списак тих различитих врста? - упитао је Пичулин вјештака, што је распламсало смијех у судници, а појединци се нису могли суздржати од шаљивих коментара. Судско вијеће је слушајући његова питања упитало да ли зна која је дрога најскупља, а Пичулин је казао: "О, не продајем ја то", изазвавши смијех. Затим је упитао вјештака да ли је ЛСД, хероин и кокаин, који су пронађени на сличицама одузетим од њега, морао претходно да натопи у лабораторији или је могао то да учини ручно. Пичулин је своје испитивање завршио ријечима: "Хвала, часни суде", и констатацијом да може да им буде као колега адвокат.

Осим Пичулина, Жоље и Бехремовића, оптужени су и Мухамед Халиловић звани Пота (40), Драган Максимовић Жути (39), Драган Станишић Гаги (34), Јулија Халупа (25), Далибор Мачак (37) из Бањалуке, Зоран Шавија (60) из Високог и Приједорчанин Бранко Миливојша (56). Након признања поступак против Жоље и Бехремовића је раздвојен, па је на оптуженичким клупама остало још осам њих. Према оптужници, чланове групе терете да су заједно на основу договора од почетка 2017. до 10. октобра препродавали хероин, кокаин, марихуану, екстази и бупренофин. Додаје се да су, зависно од количине и врсте, дрогу цијенили од десет до 50 КМ.

Казне

Оптужени Един Бехремовић и Ведран Жоља у споразумима, закљученим са бањалучким Окружним тужилаштвом, прихватили су да буду осуђени на укупно двије и по године затвора због шверца наркотика. Бехремовићу је споразумом предвиђена казна од двије године, а Жољи од шест мјесеци затвора. Споразуме је јуче прихватило вијеће бањалучког Окружног суда. У овом случају недавно су на укупно пет година и осам мјесеци затвора осуђени Милош Дулић, Тихомир Новаковић и Неџад Башић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана