Topiću 13 godina robije zbog ubistva poznanika

Nebojša Tomašević
Topiću 13 godina robije zbog ubistva poznanika

Mostar - Gojko Topić (57) iz Posušja osuđen je u petak u Županijskom sudu u Mostaru na 13 godina zatvora zbog ubistva poznanika Mate Begića Štefovića (26).

Topiću je ovom odlukom smanjena ranije dosuđena kazna u prvostepenoj presudi koju mu je izrekao Županijski sudu u Širokom Brijegu. Taj sud ga je u decembru prošle godine osudio na 15 godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud FBiH i slučaj vratio na novo suđenje, ovaj put u Županijskom sudu u Mostaru.

Nakon izricanja presude  Topiću je produžen pritvor, a vrijeme provedeno iza rešetaka na osnovu te mjere biće mu uračunato u kaznu.

Prema presudi Topić je Begića usmrtio hicima iz puške "pumparice" u julu prošle godine u jednom ugostiteljskom objektu u Posušju. U vrijeme počinjenja zločina bio je pijan i u krvi je imao 1,57 promila alkohola. Svemu je prethodila bezazlena i banalna  svađa između njih dvojice.  U presudi se navodi da je  kobnog dana Topić  u kafiću u više navrata prilazio za sto  Begića pitajući ga "Jesi li ti neki Tajson?, a on mu je odgovarao da nije već da je Mate Begić. Usljed takvog ponašanja pijanog nasilnika u jednom  trenutku došlo je do prepirke između njega i društva u kojem se nalazila žrtva. 

Nakon nekog vremena Topić je otišao govoreći da će se ponovno vratiti i da sa svima riješiti situaciju. Niko ga nije uzeo za ozbiljno, ali on se nakon dva sata ipak vratio noseći "pumparicu". Kada je Topić ušao naoružan u kafanu,  Begić je ustao iza stola, a on je u njega ispalio jedan hitac, a zatim još jedan dok je žrtva padala pokošena prvim projektilom. Nakon toga Topić je otišao u policiju gdje se predao i rekao šta je učinio.

Presudom je Gojko  Topić obavezan da plati sudske troškove o čijoj će se visini sud naknadno odrediti.

Obrazloženje

U obrazloženju presude predsjednik vijeća Kantonalnog suda u Mostaru Daniela Dalipagić-Rizvanović u petak je istakla da je nedvosmisleno utvrđeno da je Topić počinio ubistvo.

- Takođe na osnovu iskaza vještaka utvrđeno je da je optuženi mogao shvatiti posljedice ponašanja i bio je svjestan svega što se događalo. On je imao namjeru da počini ovo krivično djelo što proizlazi iz činjenice da je oštećenog pogodio i drugim hicem u trenucima dok je padao pogođen s prvim hicem - kazala je sudija Dalipagić-Rizvanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana