Типер укрупњивао украдене паре у опљачканој банци

Небојша Томашевић
Типер укрупњивао украдене паре у опљачканој банци

Бањалука - Бивши радник "Сектор секјуритија" Данијел Кузмић (30) из Котор Вароша, осумњичен да је учествовао у пљачки 617.000 КМ Уникредит банке из возила агенције у којој је био запослен, испричао је да је новац добијен из пљачке укрупњивао на радном мјесту у банци чије су паре отете.

во је он јуче изјавио у наставку суђења у бањалучком Окружном суду.

Кузмић, који је раније признао кривицу и пристао да му се изрекну три године затвора, јуче је свједочио против својих саизвршилаца у овом злочину.

За ову пљачку су оптужени сад суспендовани припадници Специјалне јединице полиције МУП-а РС Владан Малић (32) и Горан Параш (27) из Бањалуке те Александар Поповић (29) из Котор Вароша, као и сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда (30). Осим њих, у пљачки су учествовали и суспендовани специјалци Горан Јањуз (25) из Козарске Дубице и Жељко Инђић (27) из Братунца. Они су такође раније признали кривицу, а јуче су дали исказ као свједоци тужилаштва. Сва тројица свједока потврдили су наводе из оптужнице који је "Глас Српске" раније објавио.

Кузмић је испричао да га је у јулу прошле године Поповић питао да ли зна кад и куда иду веће пошиљке с новцем.

- Обећао ми је 100.000 марака ако све прође добро. Рекао сам да не знам ништа, сем да новац иде ка граници. Након неког времена пребачен сам да радим у бањалучку Уникредит банку и сазнао да транспорт новца према Хрватској из банке иде уторком и петком. То сам казао Поповићу. Касније сам појаснио да у транспорту новца иду три возила са осам људи и да су паре у другом возилу - испричао је Кузмић.

Према његовим ријечима, Поповић му је рекао да већ зна руту и неке детаље, те од њега затражио да му јави када новац крене, а да ће заузврат добити 100.000 марака.

- Пристао сам, а Поповић ми је дан пред пљачку дао телефон с цедуљицом на коме је био број на који ћу дојавити да новац креће. Договорена порука била је "Љубави кренула сам". На дан пљачке видио сам три блиндирана возила испред банке. Одмах сам знао да је то транспорт новца па сам и послао договорену поруку - рекао је Кузмић.

Испричао је да се након пљачке неколико дана касније састао с Поповићем који му је рекао да не може да му да 100.000 КМ, али ће добити 30.000 евра. Новац му је на другом састанку предао у бањалучком насељу Ребровац.

- Новац је био у апоенима од по пет, десет, 20 и 50 евра па сам га укрупњивао у новчанице од по 100 евра у банци гдје сам радио и на другим мјестима - казао је Кузмић.

Инђић је истакао да је цијелу пљачку и план осмислио оптужени Малић, а да су се о свим детаљима договорили у гаражи Олега Банде.

- Параш, који ми је био цимер, питао ме да ли бих учествовао у једном послу гдје ће бити пуно новца. Касније смо Поповић, Малић и ја отишли код Банде. Ту је Малић изнио план пљачке и казао да ће бити милион до два. Договорено је да Банда вози "ауди А6", а да с њим напријед сједи Малић. Поповић, Параш и ја смо били назад - испричао је Инђић и додао да су гардеробу за пљачку, аутоматске пушке и зољу, коју је имао Банда, набавили касније.

- Малић је одредио шта ће ко радити током пљачке. Договорено је да се не пуца. Мој задатак било је треће возило у колони. Поповић је требало да нападне прво, а Параш и Малић друго возило, оно с новцем - казао је Инђић.

Према његовим ријечима, на дан пљачке отишли су по "ауди А6", који је већ био припремљен с оружјем у гаражи Јањуза у Козарској Дубици.

- Код Јањуза смо преноћили и ујутро кренули око четири сата. Отишли смо у близину аутопута Бањалука - Градишка и чекали док не добијемо информацију да су возила "Сектор секјуритија" кренула. Када су возила наишла пустили смо их и пратили. Десило се непредвиђено да је пукла гума на средњем блиндираном возилу па је Малић одлучио да нападнемо иако смо то планирали на другом мјесту - рекао је Инђић.

Додао је да је током пљачке напао треће возило и чувара, а једном тренутку је зачуо пуцње, али није видио ко пуца.

- Украдени новац подијељен је на два дијела, један је узео Поповић и Параш, а други Олег и Банда. Договорено је да новац сакријемо и дијелимо касније - казао је Инђић.

Јањуз је испричао да је гаражу осумњиченим дао како би им помогао, јер је у једном разговору чуо да им треба.

- Нисам знао да планирају пљачку. Рекао сам да имам гаражу и кућу у Козарској Дубици ако им треба. Параш ме касније звао и замолио да у гаражи сачувам ауто, да ће ме почастити и пристао сам. То возило, зелени "ауди А6" преузео сам од Малића између Приједора и Дубице и одвезао кући. Касније су дошли Банда и Параш и ставили фолије на стакла. Нисам питао ништа - рекао је Јањуз и додао да је посумњао у неку нелегалност тек кад су једно вече Малић, Параш и Поповић донијели ствари у возило међу којима је видио пушку.

Казао је да му је након неколико дана од пљачке Параш дао 5.000 евра и да је знао да је то за услугу коју им је учинио. Спектакуларна пљачка новца Уникредит банке почињена је 22. септембра прошле године. Пронађено је само 12.000 евра од опљачканих 617.000 КМ.

Јовишевић

Адвокат четворице оптужених Јасминка Јовишевић приговорила је исказима свједока покајника објаснивши да се ради о незаконитим доказима. Према њеним ријечима, сви покајници саслушани су под притиском кривичног гоњења и "онако како је то жељело тужилаштво".

- Нико од њих није оптужен, нити је добио имунитет. Сад су саслушани као осумњичени у својству свједока. Нису ни упозорени да морају говорити истину - казала је Јовишевићева.

Жељко Инђић:

- План пљачке осмислио Владан Малић.

- Он је био главни и одредио је ко ће шта радити током пљачке.

Горан Јањуз:

- Гаражу и кућу оптуженим сам дао како бих им помогао, јер сам чуо да им треба.

- Нисам знао шта планирају, нити сам их питао.

Данијел Кузмић:

- Поповић ме четири мјесеца прије пљачке питао да ли знам куда и кад иду пошиљке с већом количином новца.

- Нисам знао детаље, већ само да возила са новцем иду према Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана