Tinejdžer iz Sarajeva oteo maloljetnog sugrađanina

Nebojša Tomašević
Tinejdžer iz Sarajeva oteo maloljetnog sugrađanina

Sarajevo - Sarajlija K. N. (16) uhapšen je zbog sumnje da je kidnapovao svog sugrađanina maloljetnika K. S., te počinio iznudu i razbojništvo nad njim.

U MUP-u Kantona Sarajevo potvrdili su da su maloljetnog K. N. uhapsili u četvrtak, ali nisu mogli da navode detalje.

- K. N. teretimo da je počinio protivpravno lišenje slobode, razbojništvo i iznudu. O svemu je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu - kazali su u sarajevskoj policiji.

Više informacija o ovim teškim krivičnim djelima nismo uspjeli dobiti ni iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. U ovoj ustanovi su potvrdili da su obaviješteni o ovom slučaju i istakli da ne mogu ništa da kažu, s obzirom na to da se radi o maloljetnicima.

Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da je K. N. nešto oteo od K. S., koga je zatim zadržao neko vrijeme i nije mu dao da ode.

- Navodno je osumnjičeni žrtvi prijetio da će ga pretući ako nekome nešto kaže. Takođe je od njega prijeteći tražio izvjesnu količinu novca - rekao je izvor blizak istrazi.

Ovo je samo jedan u nizu brojnih slučajeva u kojima su maloljetnici glavni akteri kriminala. Psiholozi smatraju da tinejdžeri sve češće dolaze u sukob sa zakonom zbog vaspitne zapuštenosti, a na to utiče i konstantno "bombardovanje" nasiljem putem medija.

- Zbog propusta u školi i porodici imamo ovakve slučajeve, jer je taj maloljetnik stekao loše navike. Vjerovatno se i ranije loše ponašao, ali se time niko nije bavio. Ta djeca su u dobi kada žele da se dokažu, pa neki, da bi to postigli, posežu i za kriminalom - kazao je psiholog Aleksandar Milić.

Pojasnio je da maloljetnici često na televiziji vide kriminalce i nasilnike koji im postaju uzori.

- Osim toga, vide i da su blage kazne za kriminal i da kriminalci često ostaju neotkriveni, pa ih i to ohrabri - kazao je Milić, koji rješenje ovog problema vidi u angažovanju mladih u školskim aktivnostima ili van škole kako im ne bi bilo dosadno.

Maloljetnici u sukobu sa zakonom

Prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, maloljetnici su od januara do avgusta ove godine počinili 41 krivično djelo. U tom periodu, 39 maloljetnika je prijavljeno za neki vid kriminala, a najviše su počinili krađa i razbojništava. Nekoliko maloljetnika tokom jula privođeno je i zbog nasilničkog ponašanja, ugrožavanja bezbjednosti i nanošenja povreda, dok su u avgustu maloljetnici na području Sarajeva počinili dvije krađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana