Tinejdžer iz Foče vozio “golf” pun nelegalnog novca

Nebojša Tomašević
Tinejdžer iz Foče vozio “golf” pun nelegalnog novca

Foča - Sedamnaestogodišnjak iz Foče uhapšen je za volanom “golfa 4” punog novca, za koji se pretpostavlja da je “zarađen” kladioničarskim prevarama, saznaje “Glas Srpske”.

Riječ je o nastavku akcije “Dojava”, koja se već duže vrijeme sprovodi na području opštine Foča. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je i novac koji je prevozio mladi Fočak zarađen na prevaru na osnovu lažnih dojava o rezultatima namještenih utakmica.

- Policija je imala saznanja da bi se maloljetnik na neki način mogao povezati s grupom koja je putem “Fejsbuka” i drugih društvenih mreža kladioničarima dojavljivala rezultate za navodno namještene utakmice. Ova grupa je na tome zaradila veću sumu novca jer je od kladioničara uzimala pare za informacije o rezultatima - kazao je izvor blizak istrazi i dodao da su u toku provjere da li je maloljetnik sam učestvovao u prevarama ili je za nekoga samo prevozio novac.

Policijska uprava Foča saopštila je u ponedjeljak da je maloljetnik kontrolisan u ulici Maka Dizdara u Foči na osnovu prikupljenih saznanja o nelegalnim radnjama.

- Sedamnaestogodišnjak je vozio “golf 4” iako nema vozačku dozvolu. Tokom kontrole kod njega je pronađena veća količina novca u raznim apoenima za koji nije imao dokaz porijekla. Sumnja se da je novac zarađen prevarom - rekli su u policiji i dodali da je maloljetnik, osim novca, policiji predao i gasni pištolj s mecima i gumenu palicu.

U PU Foča su kazali da je “golf 4” koji je vozio maloljetnik vlasništvo D. N. iz Foče i to vozilo je oduzeto jer se sumnja da je nabavljeno na prevaru.

- Maloljetnika teretimo za prevaru, falsifikovanje isprave i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. Protiv njega će biti dostavljen izvještaj Okružnom tužilaštvu Trebinje. Istraga u ovom slučaju nije završena, zbog čega ne možemo da otkrivamo više detalja - kazali su u policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da su maloljetnik i D. N. zaradili veću količinu novca lažnim dojavama o namještenim utakmicama. Pretpostavlja se da je pomenuti automobil kupljen tim novcem, zbog čega je i oduzet.

Prema nezvaničnim informacijama, “sistem dojava” u Foči aktuelan je nekoliko godina.

- U pitanju je lanac osoba koji se već duže vrijeme bavio ovim nedozvoljenim poslom - rekao je izvor blizak istrazi.

Akcija “Dojava” počela je u junu prošle godine, kada je palo 17 osumnjičenih, a nastavljena je 10. novembra, kada je uhapšeno 12 muškaraca. Oni su osumnjičeni da su putem drugih društvenih mreža kladioničarima dojavljivali rezultate za navodno namještene utakmice. Osumnjičeni su lakovjernim kladioničarima slali rezultate utakmica tvrdeći da su naštimani. Za odavanje rezultata prevaranti su uzimali novac. Međutim, u većini slučajeva ispostavljalo se da su njihove informacije netačne.

Na osnovu dokaza koji su do sada prikupljeni u pomenutoj akciji uhapšeni su krivičnim djelima oštetili 1.360 lica sa područja bivše Jugoslavije i zapadne Evrope. Policijska uprava Foča, u okviru akcije “Dojava”, do 10. decembra 2017. nadležnom tužilaštvu podnijela je 143 izvještaja protiv isto toliko lica osumnjičenih za prevare i pranja novca.

Osumnjičeni su čineći krivična djela zaradili ogroman novac. Samo su u bankama i na bankomatima u Foči podigli 1.278.872 marke i 255.263 evra, za koje se sumnja da su zarađeni na pomenutim kladioničarskim prevarama.

Pronevjera u kockarnici

Vlade R. (29) iz Zvornika i Ružica L. (25) iz Vlasenice prijavljeni su Okružnom tužilaštvu u Bijeljini zbog pronevjere 14.016 KM. Prema nezvaničnim informacijama, njih dvoje su oštetili kockarnicu “Admiral klub” u kojoj su radili kao menadžeri. Sumnjiče ih da su iz kase poslovnice tog preduzeća u Zvorniku uzimali novac i davali ga jednoj osobi. Policijska uprava Zvornik, navodeći inicijale, saopštila je da ih terete za pronevjeru.

- V. R. i R. L. sumnjičimo da su 5. septembra 2018. godine prisvojili novac iz pazara ostvarenih priređivanjem igara na sreću u preduzeću u kome su radili u Zvorniku - rekli su u policiji, ne navodeći detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana