Тинејџер из Фоче возио “голф” пун нелегалног новца

Небојша Томашевић
Тинејџер из Фоче возио “голф” пун нелегалног новца

Фоча - Седамнаестогодишњак из Фоче ухапшен је за воланом “голфа 4” пуног новца, за који се претпоставља да је “зарађен” кладионичарским преварама, сазнаје “Глас Српске”.

Ријеч је о наставку акције “Дојава”, која се већ дуже вријеме спроводи на подручју општине Фоча. Према незваничним информацијама, сумња се да је и новац који је превозио млади Фочак зарађен на превару на основу лажних дојава о резултатима намјештених утакмица.

- Полиција је имала сазнања да би се малољетник на неки начин могао повезати с групом која је путем “Фејсбука” и других друштвених мрежа кладионичарима дојављивала резултате за наводно намјештене утакмице. Ова група је на томе зарадила већу суму новца јер је од кладионичара узимала паре за информације о резултатима - казао је извор близак истрази и додао да су у току провјере да ли је малољетник сам учествовао у преварама или је за некога само превозио новац.

Полицијска управа Фоча саопштила је у понедјељак да је малољетник контролисан у улици Мака Диздара у Фочи на основу прикупљених сазнања о нелегалним радњама.

- Седамнаестогодишњак је возио “голф 4” иако нема возачку дозволу. Током контроле код њега је пронађена већа количина новца у разним апоенима за који није имао доказ поријекла. Сумња се да је новац зарађен преваром - рекли су у полицији и додали да је малољетник, осим новца, полицији предао и гасни пиштољ с мецима и гумену палицу.

У ПУ Фоча су казали да је “голф 4” који је возио малољетник власништво Д. Н. из Фоче и то возило је одузето јер се сумња да је набављено на превару.

- Малољетника теретимо за превару, фалсификовање исправе и недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја. Против њега ће бити достављен извјештај Окружном тужилаштву Требиње. Истрага у овом случају није завршена, због чега не можемо да откривамо више детаља - казали су у полицији.

Према незваничним информацијама, сумња се да су малољетник и Д. Н. зарадили већу количину новца лажним дојавама о намјештеним утакмицама. Претпоставља се да је поменути аутомобил купљен тим новцем, због чега је и одузет.

Према незваничним информацијама, “систем дојава” у Фочи актуелан је неколико година.

- У питању је ланац особа који се већ дуже вријеме бавио овим недозвољеним послом - рекао је извор близак истрази.

Акција “Дојава” почела је у јуну прошле године, када је пало 17 осумњичених, а настављена је 10. новембра, када је ухапшено 12 мушкараца. Они су осумњичени да су путем других друштвених мрежа кладионичарима дојављивали резултате за наводно намјештене утакмице. Осумњичени су лаковјерним кладионичарима слали резултате утакмица тврдећи да су наштимани. За одавање резултата преваранти су узимали новац. Међутим, у већини случајева испостављало се да су њихове информације нетачне.

На основу доказа који су до сада прикупљени у поменутој акцији ухапшени су кривичним дјелима оштетили 1.360 лица са подручја бивше Југославије и западне Европе. Полицијска управа Фоча, у оквиру акције “Дојава”, до 10. децембра 2017. надлежном тужилаштву поднијела је 143 извјештаја против исто толико лица осумњичених за преваре и прања новца.

Осумњичени су чинећи кривична дјела зарадили огроман новац. Само су у банкама и на банкоматима у Фочи подигли 1.278.872 марке и 255.263 евра, за које се сумња да су зарађени на поменутим кладионичарским преварама.

Проневјера у коцкарници

Владе Р. (29) из Зворника и Ружица Л. (25) из Власенице пријављени су Окружном тужилаштву у Бијељини због проневјере 14.016 КМ. Према незваничним информацијама, њих двоје су оштетили коцкарницу “Адмирал клуб” у којој су радили као менаџери. Сумњиче их да су из касе пословнице тог предузећа у Зворнику узимали новац и давали га једној особи. Полицијска управа Зворник, наводећи иницијале, саопштила је да их терете за проневјеру.

- В. Р. и Р. Л. сумњичимо да су 5. септембра 2018. године присвојили новац из пазара остварених приређивањем игара на срећу у предузећу у коме су радили у Зворнику - рекли су у полицији, не наводећи детаље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана