Lukač: Napad izvršio Nerdin Ibrić FOTO

Nebojša Tomašević foto: zvonikdanas
Lukač: Napad izvršio Nerdin Ibrić FOTO

Bijeljina - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je Srni da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku izvršio Nerdin Ibrić, rođen 1991. godine, iz sela Sapna kod Zvornika.


"Napad je izvršen u vrijeme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smjena i da tada ima najviše policajaca", naglasio je Lukač.

On je potvrdio da je napadač došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

"Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre", rekao je Lukač.

On je dodao da je napadač bio naoružan sa dvije puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Teroristički napad  u Zvorniku: Ubijen policajac, dvojica ranjenih, napadač Nerdin Ibrić likvidiran

Naoružana osoba upala je večeras u Policijsku stanicu u Zvorniku i ubila jednog, a ranila dvojicu policajaca, a poslije razmjene vatre ubijen je i napadač, potvrdio je "Glasu Srpske" komandir policijske stanice Vidović.

U zvorničku policijsku stanicu večeras je oko 19 časova i 10 minuta, za vrijeme primopredaje smjene, upao naoružani pripadnik vahabijskog pokreta sa puškom sačmaricom i pritom pucao u policajce. Naoružani napadač je uzvikivao “Alahu ekber!”

Prema nezvaničnim informacijama Federalne televizije napadača na policijsku stanicu je 60-godišnji Nerdin Ibrić.

Ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da je riječ o najgorem terorističkom aktu. Ministar kaže da je pripravnost policije podignuta na najviši nivo.

- Nećemo dozvoliti da teroristi vladaju, bezbjednost je podignuta na najviši nivo. Govorili smo da je borba protiv terorizma potrebna, moramo zaštititi naše policajce, građane i ustanove, jer ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u Republici Srpskoj. Preduzećemo sve moguće mjere da zaštitimo građane. Građani se takođe trebaju uključiti i dostaviti sve eventualne informacije o teroristima. Imaćemo odgovore na ovakve stvari, nećemo oprostiti niti zaboraviti, to svi moraju znati, izjavio je Lukač u telefonskom razgovoru za RTRS.

Policija je uspjela da savlada napadača i pri tome ga ubila.

Dvojica policajaca koji su ranjeni u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, medicinski su zbrinuti u zvorničkoj Opštoj bolnici. Ranjeni policajci nalaze se u stabilnom stanju i izvan su životne opasnosti. 

 

 

Pripadnici SIPA-e na licu mjesta, dolaze tužioci Tužilaštva BiH

Tužioci Tužilaštva BiH na putu su ka Zvorniku u kome je večeras izvršen teroristički napad na policijsku stanicu, potvrdio je Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.
On je istakao da su izdate i instrukcije MUP Republike Srpske i pripadnicima Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipe/ šta da rade na mjestu događaja.

“Pripadnici SIPA-e odmah su po saznanju o napadu izašli na lice mjesta koje obezbjeđuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske”, potvrdila je Srni portparol ove agencije Kristina Jozić.

Ona je istakla da je SIPA u koordinaciji sa MUP-om Republike Srpske mobilizovala sve svoje obavještajne kapacitete radi prikupljanja saznanja i informacija u vezi sa ovim događajem.

 

20:30 Dvojica policajaca, čiji su inicijali Ž.G. i S.M, koji su danas ranjeni u napadu pripadnika vehabijskog pokreta na policijsku stanicu u Zvorniku, medicinski su zbrinuti u zvorničkoj Opštoj bolnici.

Srna nezvanično saznaje da jedan policajac lakše ranjen, dok je drugi zadobio teže povrede.

Policajac čiji su inicijali D.Đ. ubijen je u ovom terorističkom napadu. Policija je ubila napadača koji je večeras oko 19.00 časova upao u policijsku stanicu, uzvikujući “Alahu egber!”

Pripadnik vehabijskog pokreta dovezao se vozilom do Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku, a kada mu je rečeno da tu ne može da se parkira, počeo je da puca, saznaje Srna.

Veliki broj građana nalazi se ispred Opšte bolnice Zvornik, interesujući se za zdravstveno stanje ranjenih policajaca.

Direktor policije RS Gojko Vasić nije mogao davati bilo kakve informacije o napadu u Zvorniku.

- Policija je na terenu. Koordinišem aktivnosti, sve informacije daće služba za informisanje MUP-a RS - rekao je Vasić.

Napad se dogodio oko 19 časova, a samo nekoliko minuta kasnije gradom su se začule sirene ambulantnih i policijskih automobila. Sve raspoložive policijske snage u Zvorniku stavljene su u pripravnost, a osim policajaca, pristup zgradi policijske stanice bio je blokiran i žutim trakama.

Gradom je za kratko vrijeme zavladao strah, a ulice su ubrzo postale puste.

- Ovo je nevjerovatno. Ne mogu da vjerujem da se ovo dešava. Svi smo u panici. Gradom odjekuju sirene vozila hitne pomoći i policije - kazala je Zvorničanka Slobodanka S.

Ovo je drugi teroristički napad na policijsku stanicu u BiH. Haris Čaušević zvani Oks aktivirao je 27. juna 2010. godine eksplozivnu napravu u zgradi Policijske stanice u Bugojnu, a u razornoj eksploziji je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je više policajaca ranjeno. Tom prilikom pričinjena je i ogromna materijalna šteta na zgradi policijske stanice, okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.

Čaušević je 20. decembra 2013. godine proglašen krivim za teroristički napad i osuđen na 45 godina zatvora. Presudu je u oktobru 2014. godine ukinulo Apelaciono vijeće Suda BiH i naložilo novo suđenje koje je u toku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana