Svjedočili Stijak i Kovačević

Nebojša Tomašević
Svjedočili Stijak i Kovačević

Banjaluka - U nastavku iznošenja završnih riječi na suđenju banjalučkim policijskim inspektorima u Okružnom sudu Banjaluka svjedočili su optuženi Ognjen Stijak i Marko Kovačević.

Stijak je zatražio oslobađajući presudu ne zbog nedostatka dokaza, već, kako je rekao, zato što je dokazano da navodi optužnice nisu tačni.

- Optužnica je zasnovana i na izjavi Slavka Đurića, koji bi da skine krivicu sa sebe i dobije pet mjeseci zatvora priznao i da smo ubili Džona Kenedija - kazao je Stijak. Njegov branilac Marinko Brkić tvrdi da je istraga protiv njegovog klijenta i drugih inspektora zlonamjerna i nezakonita. Kako je objasnio, tužilaštvo nije dokazalo ko je i koliko novca i kada dao Stijaku od navodno zarađenih 117.000 maraka od prodaje droge, kako se tvrdi u optužnici.

Juče je dio završnih riječi iznio i optuženi Marko Kovačević, ali je suđenje prekinuto zbog odmora i biće nastavljeno danas. Kovačević je kazao da narko-diler Goran Bošnjak njega nije pomenuo ni u jednom iskazu. Istakao je da su većina svjedoka tužilaštva osobe spornog kredibiliteta, koje su imale motiv da svjedoče protiv njih, jer su ih hapsili.

U ponedjeljak su završne riječi iznijeli Specijalno tužilaštvo i prvooptuženi Srđan Radulović.

Specijalno tužilaštvo je tada od suda zatražilo da se od optuženih oduzme 117.000 maraka, jer su ih zaradili prodajom droge te da bude oduzeto 9.000 maraka i 449 evra od Stijaka za koje se sumnja da su zarađene krivičnim djelom. Zatražili su da inspektorima bude izrečena i zabrana da deset godina obavljaju poslove koje su radili.

Prvooptuženi Radulović je u završnoj riječi istakao da je uhapšen nezakonito bez ijednog dokaza.

- Svoj posao sam radio profesionalno u skladu sa zakonom i za to sam nagrađivan. Svi svjedoci su narko-dileri koji žele da nam se osvete, jer smo ih hapsili - istakao je Radulović u završnoj riječi.

Specijalno tužilaštvo tereti Radulovića, Kovačevića i Stijaka da su organizovano preprodavali drogu od početka 2011. godine do oktobra 2013. godine. Navodi se da su prodajom osam kilograma heroina i 6,7 kilograma marihuane zaradili oko 117.000 maraka.

Završne riječi bi trebalo da iznese još pet inspektora, koji se terete za iznude iskaza, falsifikovanja isprava, povredu ljudskog dostojanstva i zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja. Nakon njihovog izlaganja biće zakazana objava presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana