Свједоци занијемјели на суђењу специјалцима

Небојша Томашевић
Свједоци занијемјели на суђењу специјалцима

Бањалука - Свједок републичког тужилаштва Данијел Кузмић из Котор Вароша по трећи пут је “занијемио” на суђењу бившим специјалцима МУП-а РС оптуженима за оружану пљачку око 617.000, а Горан Јањуз из Козарске Дубице је казао да је ранију изјаву дао под притиском и да се боји за свој живот.

Кузмић је због ћутања кажњен са 5.000 КМ, а Јањуз ће бити поново саслушан јер је био “шкрт на ријечима” и није одговарао на питања о овој пљачки на аутопуту Бањалука - Градишка. У овом случају се по трећи пут суди некадашњим специјалцима Владану Малићу (35), Горану Парашу (30) и Александру Поповићу (32), те њиховом сараднику Олегу Банди (33).

Врховни суд Републике Српске два пута је укидао пресуду, а посљедњом је оптужена четворка била осуђена на укупно 40 година затвора. Кузмић је на исти начин свједочио и раније у два наврата, због чега је кажњен са 3.000 марака. Током јучерашњег свједочења он је ћутећи гледао републичког тужиоца Живану Бајић директно у очи, па га је предсједник новог судског вијећа Сњежана Кудрић упитала зашто тако гледа тужиоца и има ли проблем. Питала га је и зашто ћути, те затражила да објасни своје поступке, упозоривши га да може бити кажњен и до 30.000 марака. Кузмић је и поред тога остао “нијем”, након чега му је изречена казна.

С обзиром на то да му ни нови удар по џепу није “развезао језик”, на приједлог тужиоца прочитана је његова изјава дата у истрази. Кузмић је, како се наводи у том документу, потврдио да је учествовао у пљачки тако што је Поповићу и осталима дојавио када је из банке кренуо блиндиран комби с новцем и да му је за то обећано 100.000 КМ. Рекао је да је касније добио ипак 30.000 евра јер пљачка није ишла по плану. Према ранијем исказу, када је кренула “блинда” с новцем, он је послао поруку: “Љубави, кренула сам”, након које су оптужени пљачкаши пошли у пљачку. Овај свједок тада је био запослен у агенцији “Сектор секјурити” на обезбјеђењу Уникредит банке. Он је током поступка признао кривицу и за то је добио три године затвора. Свједок Јањуз такође није желио да одговара на питања о пљачки и својој улози у њој, иако је раније све признао и за то добио пола године затвора, које је и одслужио. Потврдио је да је осуђен за разбојништво и отпуштен из полиције, али није желио да каже детаље.

- Бојим се за сопствени живот, а изјаве нисам давао својом вољом. Бојим се да се још дуже излажем опасности. Рекао сам шта сам хтио и превише - изјавио је јуче  Јањуз.

Судија Сњежана Кудрић питала га је да ли му неко пријети и ко, али ни на то није одговорио. Више пута је поновио да се боји за живот и већину времена гледао је испред себе и није гледао према оптуженима. Адвокати Параша, Малића и Банде, Јадранка Ивановић и Јасминка Јовишевић, истакли су да је овакав начин испитивања свједока незаконит.

- Имам право да знам зашто свједок овако поступа. Овако се ствара утисак да се можда боји оптужених. Кога се боји и зашто? Прво је рекао да је изјаву дао под притиском, а тек онда да се боји - казала је Ивановићева.

Она и Јовићевићева су истакле да је и прихватање ранијег исказа који је дао Кузмић незаконит доказ. Исто мисли и бранилац Поповића, Александра Метлић. Поновљено суђење јуче је почело бројним примједбама одбране и указивањем на то да је ново саслушање Кузмића и Јањуза незаконито.

Прво је прочитана прва оптужница у којој је поменута четворка била оптужена за злочиначко удруживање, да би потом прочитана и измијењена оптужница којом се терете само за разбојништво, на основу које ће се и водити овај поступак. На почетку суђења Поповић је рекао да је дао отказ у МУП-у РС, док је утврђено да Параш и Малић још нису раскинули радне уговоре. Они су под суспензијом.

Према оптужници, Малић, Параш, Поповић и Банда су 22. септембра 2015. године напали колону возила агенције “Сектор секјурити”, која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пресрели су их “аудијем А6” на аутопуту Бањалука - Градишка у мјесту Церовљани. Пуцајући из аутоматских пушака и пријетећи чак и “зољом”, натјерали су раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија, из којег су украли 616.548 КМ. Пресудом од 26. марта након поновљеног поступка Малић, Параш и Поповић осуђени су на по десет и по година, а Банда је добио осам и по година. Раније су у првостепеном поступку Малић, Параш и Банда били осуђени на по 11, а Банда на девет година. Обје пресуде је Врховни суд РС укинуо из готово истих разлога и случај вратио на ново суђење. Сви оптужени су у притвору, у којем су још од јануара 2016. године, када су и ухапшени.

Хронологија

- Прва оптужница подигнута почетком априла 2016. године, а првостепено суђење почело у јуну

- Оптужена четворка први пут осуђена на укупно 42 године затвора у мају 2017. године

- Првостепену пресуду у фебруару укинуо Врховни суд РС и вратио на ново суђење

- Током поновљеног суђења 18. марта измијењена оптужница, па је из ње скинуто кривично дјело организовани криминал

- Поновљено суђење почело 26. фебруара ове године, а пресуда донесена 26. марта

- Врховни суд РС у септембру укинуо пресуду изречену након поновљеног поступка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана