Sve veći broj nestalih u BiH: Porodice ne gube nadu do posljednjeg momenta

avaz.ba
Sve veći broj nestalih u BiH: Porodice ne gube nadu do posljednjeg momenta

Za policijske istražioce rasvjetljavanje prijavljenih nestanaka ljudi zasigurno spada u kategoriju najmučnijih slučajeva, jer su u samu potragu nerijetko uključeni i članovi porodica nestalih osoba.

 Prema podacima do kojih je Avaz uspio doći, u pet kantona u Federaciji BiH u posljednjoj godini prijavljeno je 213 nestanaka! Od toga se 13 završilo tragično, dok je pet još nerazjašnjeno. 

Emocionalna trauma

U ovakvim slučajevima, najteže je, naravno, roditeljima kada očajnički pokušavaju dobiti bilo kakvu vijest o nestalom djetetu. Emocionalna trauma zbog neizvjesne sudbine voljenih, stres zbog svakog telefonskog poziva, informacije, znaka... Na kraju, nada se vrlo često, nakon preteških dana i besanih noći, pretvori u najcrnji scenarij.  

Nedavno je to proživjela porodica studenta elektrotehnike u Tuzli Amara Ramića (21), koji je nestao 2. maja. Neutješni otac Mehmed Ramić bdio je danima i noćima pored prozora sa samo jednom željom - da ugleda sina kako ulazi u zgradu. No, sudbina je odredila drugačije. Nakon 22 dana očajničke potrage, njegovo beživotno tijelo pronađeno je u šumi na lokalitetu Vršana kod Tuzle. Slučaj Amara Ramića samo je posljednji u nizu koji je uzdrmao bh. javnost.  

Dešavalo se da prođu i mnoge godine, a da nestala osoba ne bude pronađena, što porodice i dalje drži u nadi.

Stravična nesreća 

Zeničanka Lamija Bjelošević tako već 32 godine traži brata Alena, koji je 6. aprila 1986., kada su mu bile samo četiri godine, nestao iz naselja Bilmišće dok se igrao s vršnjacima.

Jedan od najpoznatijih slučajeva nestanka je onaj sa područja Zeničko-dobojskog kantona iz februara 2017., kad se dogodila stravična saobraćajna nesreća, u kojoj su stradala trojica mladića. Za razliku od njegovih drugova, tijelo Amara Kozlića nikad nije nađeno. Pretpostavlja se da je završilo u rijeci Lašvi, a nakon ove tragedije, pojavljivale su se brojne špekulacije da je Amar možda živ, otet ili da je, pak, doživio amneziju. Uprkos brojnim potragama, na ovu priču nikad nije stavljena tačka. Agonija porodice Kozlić se nastavlja. 

U RS 95 prijava 2016. 

Kad je u pitanju područje Republike Srpske, nismo mogli dobiti zvanične podatke za posljednjih 12 mjeseci, ali postoji izvještaj za 2016. godinu.

- Na teritoriji RS 2016. prijavljen je nestanak 95 osoba. Pronađeno je 88 nestalih, od kojih 62 živo, dok su u 26 slučajeva otkrivena njihova tijela. Pronađeno je i 15 nestalih iz ranijih godina, od kojih je sedmero bilo živo. Sedam osoba i dalje se vodi kao nestalo i za njima su raspisane potrage - navodi se u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Najviše nestanaka na području Sarajeva

Kad je riječ o Federaciji, najveći broj nestanaka prijavljen je na području Kantona Sarajevo. Prema podacima MUP-a KS, u toku 2017. godine prijavljen je nestanak 103 osobe, od kojih 66 punoljetnih i 37 maloljetnih osoba.

- Od ukupnog broja prijavljenih nestalih osoba u 2017., pronađeno je sedam tijela nestalih osoba. Tokom protekla četiri mjeseca 2018., prijavljen je nestanak 31 osobe, od kojih je 18 punoljetnih osoba, dok je 13 maloljetnih. U prva četiri mjeseca ove godine pronađeno je tijelo osobe koja je prijavljena kao nestala - rečeno nam je iz MUP-a KS.

U Tuzli neriješeno pet slučajeva, u Zenici tri

Od 10. maja 2017. do 10. maja 2018., na području Tuzlanskog kantona prijavljeno je udaljenje od kuće 75 osoba. Udaljenje od kuće završilo se smrtnim ishodom u tri slučaja. Još je nerazjašnjeno udaljenje od kuće pet osoba, podaci su MUP-a TK.

U Srednjobosanskom kantonu prijavljen je nestanak tri osobe, dvije su pronađene žive, dok je u Livanjskom kantonu za isti period prijavljen nestanak jedne osobe, koja je pronađena mrtva. Bez ijednog prijavljenog nestanka je Bosanskopodrinjski kanton - Goražde.  Prema riječima Aldine Ahmić, glasnogovornice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, na području ZDK u 2017. godini prijavljen je nestanak 32 osobe. 

- Od tog broja, pronašli smo 30 osoba, dok se za dvije osobe još traga. U toku ove godine, imali smo prijavljeno 15 nestanaka. Riješili smo 14 prijava u kojima smo pronašli nestale osobe, dok se za jednom osobom još traga - kaže Ahmić.

Dodaje da se u slučajevima prijave nestanka osobe najčešće radi o udaljavanju od kuće.

Loše ocjene i tajna vjenčanja

Kako nam je rečeno iz policije, najveći broj nestanaka brzo bude razriješen, jer se uglavnom dešava da djeca svoj odlazak ne prijave roditeljima ili se “sakriju” kod prijatelja zbog loše ocjene u školi pa nastane cijela uzbuna. Česti su i slučajevi tajnih vjenčanja, nakon kojih rodbina prijavi nestanak.

Nesretna Džeba

Štićenica Centra za stara i iznemogla lica Mostar Ruža Džeba (80) nestala je 6. novembra prošle godine, kad je nakon ručka otišla u šetnju. Njeno mrtvo tijelo pronađeno je tri dana poslije na mostarskom groblju Šoinovac.

Zijada Smailhodžić

U Stocu je u noći sa 19. na 20. mart nestala Zijada Smailhodžić (50), nakon čega je organizirana višednevna potraga, u kojoj su, uz njenu rodbinu, prijatelje i građane Stoca, učestvovali pripadnici Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) i Federalne uprave civilne zaštite. Njeno tijelo pronađeno je 25. aprila u rijeci Bregavi.

Antonela Kvesić

Na području Zeničko-dobojskog kantona 11. maja nađeno je tijelo 32-godišnje Antonele Kvesić. Ona se, nakon provoda sa prijateljima u vikendici kod Zenice, udaljila u nepoznatom pravcu, a tri dana poslije pronađena je mrtva u rijeci Bosni. 

Konstantin Stijepić

Tijelo desetogodišnjeg Konstantina Stjepića iz Lopara pronađeno je u martu prošle godine na Majevici. Dječak je preminuo usljed smrzavanja. Tijelo je bilo u gustoj šikari i žbunju, na veoma nepristupačnom i strmom terenu.

Marko Pranjić

Pripadnici Gorske službe spašavanja Srebrenik 12. maja ove godine, nakon nekoliko dana potrage za 77-godišnjim Markom Pranjićem, pronašli su njegovo tijelo. Posljednji tragovi upućivali su na to da je Pranjić u noći sa 2. na 3. maj prespavao u staroj školi u Avdibašićima.

David Dragičević

U koritu rijeke Vrbas na ušću Crkvene 24. marta pronađeno je tijelo 21-godišnjeg Davida Dragičevića, za kojim se tragalo šest dana. Nestanak Dragičevića prijavljen je 18. marta, a porodica je nudila 100.000 KM za informacije koje bi dovele do njegovog pronalaska. Aktivirao se i veći broj građana, koji se, pored policije, uključio u, nažalost, neuspješnu potragu za mladićem. Ovaj slučaj i dalje izaziva ogromnu pažnju bh. javnosti zbog sumnji da je Dragičević ubijen.

Tragedija Sarajlije

Tijelo 32-godišnjeg Ernesa Bektaševića iz Sarajeva pronađeno je 25. aprila ove godine na groblju Budakovići. Ernes se dan prije udaljio od kuće, a nestanak je odmah prijavljen policiji u Starom Gradu i u Vogošći. Nažalost, potraga je tragično okončana.

Dvomjesečna potraga s nesretnim krajem

Skoro dva mjeseca nakon nestanka, tijelo 53-godišnjeg Milivoja Radulovića iz Višegrada pronađeno je u jezeru Perućac na području Srebrenice. On je 16. januara ove godine posljednji put viđen živ. 

Mrtav u Ilijašu

Uzeir Šabović (56) nestao je sredinom januara ove godine u Vogošći, a pronađen je mrtav u svom automobilu u Nišićima kod Ilijaša. Šabović je posljednji put viđen na području Vogošće, gdje ima stan i gdje je iz Švedske došao na odmor. On je porodici rekao kako ide da se vidi sa prijateljem te se odvezao crvenim džipom i od tada mu se izgubio svaki trag.

Pronašla ga porodica

U mjestu Kosova kod Maglaja 14. januara pronađeno je tijelo Esada Omersoftića, koji je 1. januara sletio automobilom Opel Astra u rijeku Bosnu, u ulici Srebreničkih žrtava rata, kada se vraćao sa proslave Nove godine. Mladog Omersoftića pronašla je porodica, koja je danima intenzivno tragala za njim.

Samoubistvo

Na lokalitetu Bostanu u blizini naselja Guber pored Livna krajem decembra 2017. pronađeno je tijelo nestalog 28-godišnjeg Amera Sitnića iz Livna. Nesretni mladić se objesio. Sitnić je bio u Livnu u posjeti majci, a inače živi u Sarajevu. 

Sudbina Nataše Pupčević

Nakon što je nestala 25. februara prošle godine, tijelo 20-godišnje Nataše Pupčević iz Šamca pronađeno je 24. marta u mjestu Vrbanja. Tijelo je nađeno na dijelu rijeke Save koji pripada Hrvatskoj.

Prirodna smrt

Četrdesetogodišnji Nikola Lajić, čiji je nestanak prijavljen policiji 11. septembra prošle godine, pronađen je mrtav 28. septembra u mjestu Bistrica kod Gradiške. Lajić je 10. septembra otišao iz porodične kuće u mjestu Vrbaška u nepoznatom pravcu. Obdukcija je pokazala da je umro prirodnom smrću.  (Avaz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana