Све већи број несталих у БиХ: Породице не губе наду до посљедњег момента

avaz.ba
Све већи број несталих у БиХ: Породице не губе наду до посљедњег момента

За полицијске истражиoце расвјетљавање пријављених нестанака људи засигурно спада у категорију најмучнијих случајева, јер су у саму потрагу неријетко укључени и чланови породица несталих особа.

 Према подацима до којих је Аваз успио доћи, у пет кантона у Федерацији БиХ у посљедњој години пријављено је 213 нестанака! Од тога се 13 завршило трагично, док је пет још неразјашњено. 

Емоционална траума

У оваквим случајевима, најтеже је, наравно, родитељима када очајнички покушавају добити било какву вијест о несталом дјетету. Емоционална траума због неизвјесне судбине вољених, стрес због сваког телефонског позива, информације, знака... На крају, нада се врло често, након претешких дана и бесаних ноћи, претвори у најцрњи сценариј.  

Недавно је то проживјела породица студента електротехнике у Тузли Амара Рамића (21), који је нестао 2. маја. Неутјешни отац Мехмед Рамић бдио је данима и ноћима поред прозора са само једном жељом - да угледа сина како улази у зграду. Но, судбина је одредила другачије. Након 22 дана очајничке потраге, његово беживотно тијело пронађено је у шуми на локалитету Вршана код Тузле. Случај Амара Рамића само је посљедњи у низу који је уздрмао бх. јавност.  

Дешавало се да прођу и многе године, а да нестала особа не буде пронађена, што породице и даље држи у нади.

Стравична несрећа 

Зеничанка Ламија Бјелошевић тако већ 32 године тражи брата Алена, који је 6. априла 1986., када су му биле само четири године, нестао из насеља Билмишће док се играо с вршњацима.

Један од најпознатијих случајева нестанка је онај са подручја Зеничко-добојског кантона из фебруара 2017., кад се догодила стравична саобраћајна несрећа, у којој су страдала тројица младића. За разлику од његових другова, тијело Амара Козлића никад није нађено. Претпоставља се да је завршило у ријеци Лашви, а након ове трагедије, појављивале су се бројне шпекулације да је Амар можда жив, отет или да је, пак, доживио амнезију. Упркос бројним потрагама, на ову причу никад није стављена тачка. Агонија породице Козлић се наставља. 

У РС 95 пријава 2016. 

Кад је у питању подручје Републике Српске, нисмо могли добити званичне податке за посљедњих 12 мјесеци, али постоји извјештај за 2016. годину.

- На територији РС 2016. пријављен је нестанак 95 особа. Пронађено је 88 несталих, од којих 62 живо, док су у 26 случајева откривена њихова тијела. Пронађено је и 15 несталих из ранијих година, од којих је седмеро било живо. Седам особа и даље се води као нестало и за њима су расписане потраге - наводи се у извјештају Министарства унутрашњих послова РС.

Највише нестанака на подручју Сарајева

Кад је ријеч о Федерацији, највећи број нестанака пријављен је на подручју Кантона Сарајево. Према подацима МУП-а КС, у току 2017. године пријављен је нестанак 103 особе, од којих 66 пунољетних и 37 малољетних особа.

- Од укупног броја пријављених несталих особа у 2017., пронађено је седам тијела несталих особа. Током протекла четири мјесеца 2018., пријављен је нестанак 31 особе, од којих је 18 пунољетних особа, док је 13 малољетних. У прва четири мјесеца ове године пронађено је тијело особе која је пријављена као нестала - речено нам је из МУП-а КС.

У Тузли неријешено пет случајева, у Зеници три

Од 10. маја 2017. до 10. маја 2018., на подручју Тузланског кантона пријављено је удаљење од куће 75 особа. Удаљење од куће завршило се смртним исходом у три случаја. Још је неразјашњено удаљење од куће пет особа, подаци су МУП-а ТК.

У Средњобосанском кантону пријављен је нестанак три особе, двије су пронађене живе, док је у Ливањском кантону за исти период пријављен нестанак једне особе, која је пронађена мртва. Без иједног пријављеног нестанка је Босанскоподрињски кантон - Горажде.  Према ријечима Алдине Ахмић, гласноговорнице МУП-а Зеничко-добојског кантона, на подручју ЗДК у 2017. години пријављен је нестанак 32 особе. 

- Од тог броја, пронашли смо 30 особа, док се за двије особе још трага. У току ове године, имали смо пријављено 15 нестанака. Ријешили смо 14 пријава у којима смо пронашли нестале особе, док се за једном особом још трага - каже Ахмић.

Додаје да се у случајевима пријаве нестанка особе најчешће ради о удаљавању од куће.

Лоше оцјене и тајна вјенчања

Како нам је речено из полиције, највећи број нестанака брзо буде разријешен, јер се углавном дешава да дјеца свој одлазак не пријаве родитељима или се “сакрију” код пријатеља због лоше оцјене у школи па настане цијела узбуна. Чести су и случајеви тајних вјенчања, након којих родбина пријави нестанак.

Несретна Џеба

Штићеница Центра за стара и изнемогла лица Мостар Ружа Џеба (80) нестала је 6. новембра прошле године, кад је након ручка отишла у шетњу. Њено мртво тијело пронађено је три дана послије на мостарском гробљу Шоиновац.

Зијада Смаилхоџић

У Стоцу је у ноћи са 19. на 20. март нестала Зијада Смаилхоџић (50), након чега је организирана вишедневна потрага, у којој су, уз њену родбину, пријатеље и грађане Стоца, учествовали припадници Савеза горских служби спашавања у БиХ (ГССуБиХ) и Федералне управе цивилне заштите. Њено тијело пронађено је 25. априла у ријеци Брегави.

Антонела Квесић

На подручју Зеничко-добојског кантона 11. маја нађено је тијело 32-годишње Антонеле Квесић. Она се, након провода са пријатељима у викендици код Зенице, удаљила у непознатом правцу, а три дана послије пронађена је мртва у ријеци Босни. 

Константин Стијепић

Тијело десетогодишњег Константина Стјепића из Лопара пронађено је у марту прошле године на Мајевици. Дјечак је преминуо усљед смрзавања. Тијело је било у густој шикари и жбуњу, на веома неприступачном и стрмом терену.

Марко Прањић

Припадници Горске службе спашавања Сребреник 12. маја ове године, након неколико дана потраге за 77-годишњим Марком Прањићем, пронашли су његово тијело. Посљедњи трагови упућивали су на то да је Прањић у ноћи са 2. на 3. мај преспавао у старој школи у Авдибашићима.

Давид Драгичевић

У кориту ријеке Врбас на ушћу Црквене 24. марта пронађено је тијело 21-годишњег Давида Драгичевића, за којим се трагало шест дана. Нестанак Драгичевића пријављен је 18. марта, а породица је нудила 100.000 КМ за информације које би довеле до његовог проналаска. Активирао се и већи број грађана, који се, поред полиције, укључио у, нажалост, неуспјешну потрагу за младићем. Овај случај и даље изазива огромну пажњу бх. јавности због сумњи да је Драгичевић убијен.

Трагедија Сарајлије

Тијело 32-годишњег Ернеса Бекташевића из Сарајева пронађено је 25. априла ове године на гробљу Будаковићи. Ернес се дан прије удаљио од куће, а нестанак је одмах пријављен полицији у Старом Граду и у Вогошћи. Нажалост, потрага је трагично окончана.

Двомјесечна потрага с несретним крајем

Скоро два мјесеца након нестанка, тијело 53-годишњег Миливоја Радуловића из Вишеграда пронађено је у језеру Перућац на подручју Сребренице. Он је 16. јануара ове године посљедњи пут виђен жив. 

Мртав у Илијашу

Узеир Шабовић (56) нестао је средином јануара ове године у Вогошћи, а пронађен је мртав у свом аутомобилу у Нишићима код Илијаша. Шабовић је посљедњи пут виђен на подручју Вогошће, гдје има стан и гдје је из Шведске дошао на одмор. Он је породици рекао како иде да се види са пријатељем те се одвезао црвеним џипом и од тада му се изгубио сваки траг.

Пронашла га породица

У мјесту Косова код Маглаја 14. јануара пронађено је тијело Есада Омерсофтића, који је 1. јануара слетио аутомобилом Опел Астра у ријеку Босну, у улици Сребреничких жртава рата, када се враћао са прославе Нове године. Младог Омерсофтића пронашла је породица, која је данима интензивно трагала за њим.

Самоубиство

На локалитету Бостану у близини насеља Губер поред Ливна крајем децембра 2017. пронађено је тијело несталог 28-годишњег Амера Ситнића из Ливна. Несретни младић се објесио. Ситнић је био у Ливну у посјети мајци, а иначе живи у Сарајеву. 

Судбина Наташе Пупчевић

Након што је нестала 25. фебруара прошле године, тијело 20-годишње Наташе Пупчевић из Шамца пронађено је 24. марта у мјесту Врбања. Тијело је нађено на дијелу ријеке Саве који припада Хрватској.

Природна смрт

Четрдесетогодишњи Никола Лајић, чији је нестанак пријављен полицији 11. септембра прошле године, пронађен је мртав 28. септембра у мјесту Бистрица код Градишке. Лајић је 10. септембра отишао из породичне куће у мјесту Врбашка у непознатом правцу. Обдукција је показала да је умро природном смрћу.  (Аваз)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана