Свако треће ухапшено лице повратник у извршењу кривичног дјела

Срна
Свако треће ухапшено лице повратник у извршењу кривичног дјела

Приједор - На подручју Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Приједор у посљедње три године примијећена је стагнација броја повратника у извршењу кривичног дјела у укупој статистици лица лишених слободе.


У току 2013. године од укупно 1.014 лица лишених слободе, њих 358 су повратници у извршењу кривичних дјела, 2014. ухапшено је 1.067 лица од чега је 367 повратника, док је 2015. године слободе лишено 983 лица од чега 352 повратника.

Анализом кривичних дјела на подручју ЦЈБ Приједор утврђено је да повратници најчешће врше кривична дјела против имовине и кривична дјела насиље у породици, а неријетко се дешава да су повратници малољетна лица и дјеца из ромских породица, речено је Срни у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

"Наше кривично законодавство не предвиђа посебне врсте санкција за повратнике, већ је у члану 37 Кривичног закона Републике Српске предвиђено одмјеравање казне у случају поврата. Према наведеном члану, кад суд одмјерава казну учиниоцу за кривично дјело учињено у поврату, посебно ће узети у обзир да ли је раније дјело исте врсте као и ново дјело, да ли су оба дјела учињена из истих побуда и колико је времена прошло од раније осуде, односно од издржане или опроштене казне", истичу из МУП-а Српске.

Узроци рецидивизма су различити, а сматра се да рецидивизам углавном има исте опште узроке које има и криминалитет. На понављање извршења кривичног дјела, прије свега, утичу елементи друштвене средине, општи узроци криминалитета.

С друге стране, посебни узроци криминалитета, али и рецидивизма су неповољна породична средина, недовољно и непотпуно образовање и незапосленост, неадекватан третман у току извршења казне лишења слободе, дејство затворске заједнице...

Из МУП-а Српске наглашавају да један од значајних фактора рецидивизма јесте и карактеристика личности повратника, те је потребно изучавати личност повратника у мјери у којој она утиче на понављање извршења кривичног дјела.

У ЦЈБ Приједор кажу да настављају рад по основу питања рецидивиста, док ће за превенцију ове појаве бити потребан рад више институција, посебно правосудних и органа социјалне заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана