Suzić iza rešetaka mjesec dana

N. Tomašević, D. Orlović
Suzić iza rešetaka mjesec dana

Banjaluka - Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor bivšem ministru prosvjete i kulture Republike Srpske Nenadu Suziću (69) iz Banjaluke zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju djevojčicu.

Pritvor mu je određen zbog uticaja na svjedoke i dokaze, težine krivičnog djela i bojazni od remećenja reda i mira ako bi bio pušten na slobodu.

Iz suda je saopšteno da pritvor može trajati do 5. jula i da osumnjičenog tužilaštvo tereti za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina.

“Glas Srpske” saznaje da postoji opravdana sumnje da je Suzić obljubio svoju trinaestogodišnju komšinicu, koju je podučavao u svojoj kući.

- Sve se desilo 1. juna, nakon što je ostao nasamo s djevojčicom. U tom trenutku njegova supruga je negdje izašla i on je iskoristio taj momenat da počini ovako gnusno djelo. Djevojčicu je dodirivao po intimnim i drugim dijelovima tijela. Govorio joj je da o tome ne smije pričati nikome i da to treba da ostane njihova tajna - rekao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, odmah nakon toga djevojčica je otrčala kući i roditeljima ispričala šta joj se desilo.

- Oni su alarmirali policiju, koja je privela osumnjičenog i uz pomoć stručnog osoblja saslušala žrtvu. Utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da je Suzić počinio obljubu, pa je i uhapšen. On je iskoristio poznanstvo s djevojčicom i činjenicu da je za vrijeme podučavanja stvorio povjerenje kod nje - pojasnio je ovaj izvor “Glasa Srpske”.

Prema njegovim riječima, tokom istrage pojavile su informacije da je zlostavljanje trajalo duže vrijeme, ali za sada nema dokaza za to.

Suzić je bio ministar prosvjete i kulture u Vladi RS od 1998. do 2001. godine. Trenutno je redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci na predmetima opšta pedagogija i metodika vaspitno-obrazovnog rada. Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske bivšeg ministra Suzića, ako bude dokazano da je počinio ono za je osumnjičen, čeka dugogodišnja robija. Ovaj slučaj šokirao je javnost Republike Srpske, pogotovo što je riječ o bivšem ministru i profesoru koji radi s omladinom. Odmah nakon informacije o njegovom hapšenju ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević zatražio je od rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslava Gajanina da osumnjičenog Suzića udalji s nastave. Iz Univerziteta je saopšteno da će osumnjičeni biti udaljen s posla ako mu nadležni sud odredi pritvor.

Penzija

Na Univerzitetu u Banjaluci rekli su da do sada nisu zaprimili nijednu zvaničnu žalbu na rad profesora Nenada Suzića, koji je na Filozofskom fakultetu tog univerziteta zaposlen još od februara 1997. godine.

- Redovni profesor je i na prvom i na drugom ciklusu studija - kažu na Univerzitetu u Banjaluci.

Većina tih predmeta je u oblasti pedagogije i vaspitnog rada, ali i inkluzivnog obrazovanja. U penziju bi trebalo da ode, kako su potvrdili na Univerzitetu, krajem ove akademske godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana