Supružnici među švercerima droge

Nebojša Tomašević
Supružnici među švercerima droge

Istočno Sarajevo - Slaviša Bartula (45) iz Sarajeva i njegova supruga Jovana Čobović (36) iz Sokoca našli su se zajedno na optuženičkoj klupi zbog šverca narkotika koje su zajedno s više lica rasturali u Republici Srpskoj.

Prema optužnici, Čobovićeva je, kada je saznala za hapšenje supruga Bartule, pokušala da mu pomogne i sakrije drogu. Nakon saznanja da joj je suprug uhapšen ona je pozvala maloljetnog sina i Muamera Hadžića (36) iz Sarajeva, koji je takođe optužen zajedno s njima, kako bi sakrili Bartulinu drogu. Prema njenim uputstvima maloljetnik je pomenute narkotike predao Hadžiću i on ih je odvezao. Protiv njih i još šest osoba optužnicu za šverc narkotika podiglo je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu. Osim Bartule, Čobovićeve i Hadžića optuženi su  Milenko Samardžić (59) iz Živinica, Srđan Pržulj (21) iz Milića, Velemir Ponjarac (38) i Dejan Marković (22) iz Sokoca, Vladimir Mačar (39) iz Sarajeva i Željko Đuričić (32) iz Vlasenice. Optužnica ih tereti da su od februara do maja ove godine preprodavali marihuanu, heroin i kokain na području Istočnog Sarajeva, Zvornika i drugih opština Srpske. O prodaji su se dogovarali putem telefonskih razgovora ili SMS poruka. Prema navodima u optužnici, oni su u šest navrata nabavili više od 200 grama heroina, 50 grama kokaina i manju količinu marihuane, a većinu te droge policija je pronašla. U jednom slučaju uspjeli su da prodaju oko 148 grama heroina. Bartula je učestvovao u većini slučajeva nabavke i prodaje narkotika. U optužnici se navodi da su oni drogu prodavali i maloljetnicima. Tako je Bartula u dogovoru sa Samardžićem dvojici kupaca, od kojih je jedan bio maloljetan, 28. februara u Sokocu prodao oko 148 grama heroina. Oni su drogu kupili za račun Samardžića. Njih je policija otkrila na putu za Zvornik i pokušala da ih zaustavi, a oni su  počeli da bježe. Međutim, policajci su ih sustigli i uhapsili. Tokom potjere maloljetnik je odbacio paketić narkotika koji je kasnije pronađen. Najveću količinu narkotika, oko 208 grama heroina i oko 50 grama kokaina, optužena grupa, odnosno Bartula i Marković nabavili su od nepoznatog lica na području Hercegovine 13. marta. Te narkotike policija je pronašla u "golfu" čija je vlasnica optužena Jovana Čobović, a kojim je upravljao Bartula.

Pljačke

Pojedini optuženi poznati su policiji po krivičnim djelima. Slaviša Bartula i Muamer Hadžić u maju su hapšeni zbog sumnje da su učestvovali u pljački 90.000 KM iz Tržnog centra "Tropik" u Istočnoj Ilidži. Sumnjiče ih da su ovaj TC opljačkali početkom maja zajedno sa Mladenom Borovčaninom (38) iz Sokoca, Đorđem Mirjanićem (30) i Markom Matovićem iz Istočnog Sarajeva. Oni su novac oteli prijeteći automatskim puškama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana