Супружници међу шверцерима дроге

Небојша Томашевић
Супружници међу шверцерима дроге

Источно Сарајево - Славиша Бартула (45) из Сарајева и његова супруга Јована Чобовић (36) из Сокоца нашли су се заједно на оптуженичкој клупи због шверца наркотика које су заједно с више лица растурали у Републици Српској.

Према оптужници, Чобовићева је, када је сазнала за хапшење супруга Бартуле, покушала да му помогне и сакрије дрогу. Након сазнања да јој је супруг ухапшен она је позвала малољетног сина и Муамера Хаџића (36) из Сарајева, који је такође оптужен заједно с њима, како би сакрили Бартулину дрогу. Према њеним упутствима малољетник је поменуте наркотике предао Хаџићу и он их је одвезао. Против њих и још шест особа оптужницу за шверц наркотика подигло је Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву. Осим Бартуле, Чобовићеве и Хаџића оптужени су  Миленко Самарџић (59) из Живиница, Срђан Пржуљ (21) из Милића, Велемир Поњарац (38) и Дејан Марковић (22) из Сокоца, Владимир Мачар (39) из Сарајева и Жељко Ђуричић (32) из Власенице. Оптужница их терети да су од фебруара до маја ове године препродавали марихуану, хероин и кокаин на подручју Источног Сарајева, Зворника и других општина Српске. О продаји су се договарали путем телефонских разговора или СМС порука. Према наводима у оптужници, они су у шест наврата набавили више од 200 грама хероина, 50 грама кокаина и мању количину марихуане, а већину те дроге полиција је пронашла. У једном случају успјели су да продају око 148 грама хероина. Бартула је учествовао у већини случајева набавке и продаје наркотика. У оптужници се наводи да су они дрогу продавали и малољетницима. Тако је Бартула у договору са Самарџићем двојици купаца, од којих је један био малољетан, 28. фебруара у Сокоцу продао око 148 грама хероина. Они су дрогу купили за рачун Самарџића. Њих је полиција открила на путу за Зворник и покушала да их заустави, а они су  почели да бјеже. Међутим, полицајци су их сустигли и ухапсили. Током потјере малољетник је одбацио пакетић наркотика који је касније пронађен. Највећу количину наркотика, око 208 грама хероина и око 50 грама кокаина, оптужена група, односно Бартула и Марковић набавили су од непознатог лица на подручју Херцеговине 13. марта. Те наркотике полиција је пронашла у "голфу" чија је власница оптужена Јована Чобовић, а којим је управљао Бартула.

Пљачке

Поједини оптужени познати су полицији по кривичним дјелима. Славиша Бартула и Муамер Хаџић у мају су хапшени због сумње да су учествовали у пљачки 90.000 КМ из Тржног центра "Тропик" у Источној Илиџи. Сумњиче их да су овај ТЦ опљачкали почетком маја заједно са Младеном Боровчанином (38) из Сокоца, Ђорђем Мирјанићем (30) и Марком Матовићем из Источног Сарајева. Они су новац отели пријетећи аутоматским пушкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана