Супруга преминулог Синише Станића из Дервенте огорчена на здравствене раднике

Милијана Латиновић
Супруга преминулог Синише Станића из Дервенте огорчена на здравствене раднике

Дервента - Више од 40 минута трајала је моја борба да доктори ставе људски живот на прво мјесто и испоштују Хипократову заклетву, али сви моји напори били су узалудни.

Скрхана болом и људским немаром тим ријечима Бојана Станић из Дервенте описује борбу за живот свог супруга Синише, који је 16. новембра у паду са висине од седам метара задобио тешке повреде лобање и излив крви у мозак, које су се испоставили кобним. Све је, каже Станићева, кренуло по злу већ на првом кораку у Хитној служби Дома здравља у Дервенти.

- У Хитној служби му је указана рутинска медицинска помоћ, а затим је без пратње љекара упућен у Добој иако је познато да добојска болница нема одјељење неурохирургије. Одлазак у Добој био је само губљење драгоцјеног времена. Несавјесност дежурног љекара је очигледна, јер умјесто да га је упутио у Бањалуку, гдје би сигурно биле веће шансе да му буде спасен живот, послао га је у Добој. Тамо смо чекајући изгубили 75 минута - нагласила је Станићева.

У добојској болници "Свети апостол Лука" Синишу је прегледао неуролог, а затим је упућен у сусједну зграду како би му урадили ЦТ налаз главе.

- Умјесто болничког особља, радници мог мужа и ја смо гурали колица 200 метара до сусједне зграде. Након резултата ЦТ налаза сви коначно схватају озбиљност повреде и упућују мог супруга у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци - додала је Станићева.

Наглашава да је њен супруг, упркос јаким боловима, причао са неурологом у добојској болници.

- У добојској болници је примљен у 17.25 часова, а тек у 18.40 долази возило Хитне помоћи којим смо кренули за Бањалуку - рекла је Станићева.

Додаје да је на све начине покушавала да убиједи докторе да им дозволе да иду возилом Хитне помоћи из Дервенте, које је било на паркингу добојске болнице.

- Била сам спремна на све, па чак и да кажу да сам украла возило, само да мој Синиша преживи. Возача сам молила да ми да кључеве, па нека каже да сам украла возило. Ја бих га возила, само да преживи, па макар кривично одговарала. Данас би моја дјеца имала оца - каже Станићева.

Да је нит која дијели живот од смрти танка и болна осјетила је у тренутку када су стигли до Клашница код Лакташа.

- Од Бањалуке, од живота, дијелило нас је само осам минута вожње. Нисмо стигли. Преминуо је. Изгубили смо вријеме које је било кључно. Да је из Дервенте упућен одмах у Бањалуку можда би сада био жив - кроз сузе говори Станићева.

Истакла је да су бањалучки љекари учинили све да помогну, али је било прекасно.

- Након 30 минута оживљавања срце поново почиње да куца, али су функције мозга биле изгубљене и у 20.20 часова је констатована смрт. Боли ме спознаја да се несрећа догодила у 16.20 часова и да је мој супруг био жив до 20.20 часова, јер то значи да је могао бити спасен - рекла је Станићева.

У Дому здравља у Дервенти потврдили су да су 16. новембра примили Станића.

- Дежурни љекар у Хитној служби примио је овог животно угроженог пацијента и након збрињавања га послао у најближу болничку установу, односно у болницу Добој на одјељење хирургије ради хитног збрињавања - рекао је директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран и нагласио да је у пратњи био медицински техничар.

У добојској болници "Свети апостол Лука" тврде да су поступили у складу са процедурама.

- Пацијента је одмах по пријему прегледао неуролог. Неурологија и хирургија су удаљене и због тога је потребно неколико минута док љекар дође с једног одјељења на други. Хитна је дошла кад је завршен преглед, а возач је у Бањалуку стигао за оптимално вријеме. Ту није било проблема - казао је помоћник директора Александар Панић и нагласио да су се у вези са овим случајем појавиле додатне околности о којима ће нас у наредном периоду детаљно извијестити.

Министарство

У Министарству здравља и социјалне заштите РС су истакли да је Законом о здравственој заштити прописано да је због незадовољства здравственом услугом могуће поднијети приговор директору здравствене установе.

- Приговор се подноси усмено на записник или у писаној форми у року од осам дана од дана учињене повреде права пацијента - рекли су у Министарству здравља.

Сатница

- 16.20 - догодила се несрећа

- 16.50 - довезен у Дом здравља Дервента

- 17.25 - стигао на хирургију у Добоју

- 18.40 - возило Хитне помоћи креће за Бањалуку

- 20.20 - констатована смрт

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана