Sumnja na starost ili srce pilota uroci tragedije u Mostaru

Sanja Amidžić
Sumnja na starost ili srce pilota uroci tragedije u Mostaru

Mostar - Uzrok avionske nesreće, u kojoj je proteklog vikenda u Mostaru poginulo troje djece, mladić Muhamed Sipović i pilot aerodroma u tom gradu, koji je upravljao letjelicom Ivan Karačić, mogla bi biti starost aviona ili srčani udar koji je pilot doživio tokom leta.

O razlozima pada letjelice u institucijama uključenim u istragu nesreće juče nisu željeli da govore, ističući da je za to još rano.

Tragedija se dogodila u subotu u popodnevnim časovima kada je u naselju Rodoč pao manji sportski avion, koji je prethodno uzletio u okviru manifestacije "Let iznad Mostara". Poslije dvadesetak minuta panoramskog leta avion je iz još neutvrđenih razloga pao na zemlju, a život su izgubila četiri putnika i pilot.

Prema nezvaničnim informacijama, osim Karačića i Sipovića, poginuli su sin (7) i kćerka (10) vatrogasca Mostarskog aerodroma Dražena Lovrića i sin (8) radnika Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Sanjina Hadžiomerovića.

Mjesto tragedije juče je posjetila i vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić koja je rekla da je ovo jedna od najvećih vazdušnih nesreća koja se dogodila u istoriji BiH.

- Naši tužioci su članovi Odbora za vazdušnu bezbjednost i obučeni su za rad u ovakvim slučajevima. Naredila sam da uviđaj bude obavljen prema visokim profesionalnim standardima u saradnji sa svim nadležnim institucijama kako bi bio utvrđen uzrok tragedije - kazala je Tadićeva.

Uviđaj je počeo nedugo poslije tragedije, a istražni tim koji je formiralo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH sa Salkom Begićem na čelu juče je prikupljao dokaze.

Zamjenik direktora Direkcije za civilnu avijaciju BiH Marinko Šimunović rekao je da ne zna koliko će trajati istraga o uzrocima avionske nesreće.

- Logično bi bilo da istraga bude završena u roku od 30 dana, ali u ovom trenutku ne možemo reći šta sve treba uzeti u obzir i koje elemente treba istražiti. Kada je riječ o letjelicama koje su starije, onda su moguće i neke druge okolnosti - rekao je Šimunović i dodao da je pilot koji je upravljao avionom bio iskusan instruktor letenja.

Prema informacijama koje su objavili federalni mediji, avion je bio star 46 godina.

Stručnjak

Stručnjak za vazduhoplovstvo Rusmir Kurić rekao je da je ova tragedija po svim obilježjima vrlo slična nesreći koja se prije pet godina desila u Banjaluci kada je takođe izgubljeno pet mladih života.

- Krajnje je vrijeme reći "ne" amaterizmu u profesionalnim vazduhoplovnim agencijama i organizacijama. Moramo reći "ne" i improvizacijama u vezi sa korišćenjem vazduhoplova registrovanih u registru za privatnu upotrebu u komercijalne svrhe, jer je cijena koju plaćamo previsoka - kazao je Kurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana