Sudski izvršitelj novac od naplate dugova trošio na kocku

Nebojša Tomašević
Sudski izvršitelj novac od naplate dugova trošio na kocku

Banjaluka - Bivši sudski izvršitelj Osnovnog suda Banjaluka Zdravko Dabić (27) osumnjičen je da je novac naplaćen od dužnika uzimao sebi i tako nezakonito prisvojio 1.700 KM, saznaje "Glas Srpske".

Dabića sumnjiče da je počinio sedam prevara jer je novac naplaćen od građana na osnovu raznih dugovanja i presuda zadržao za sebe umjesto da ga deponuje u sud. U vrijeme činjenja prevara Dabić je bio zaposlen na određeno vrijeme na poslovima izvršitelja. Nezvanično saznajemo da je Dabić pomenuti novac potrošio na kocku i po kafanama, kao i za kupovinu raznih stvari.

Iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, naveli su da Dabića terete za sedam prevara i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

- Osumnjičeni Z. D. je od 2014. do decembra 2016. godine radio na poslovima sudskog izvršitelja i od građana dužnika naplaćivao potraživanja. Izdavao im je originalne ovjerene priznanice po rješenjima o izvršenju naplate, ali naplaćeni novac nije rasknjižavao i deponovao u sud već ga je trošio na lične potrebe - rekli su u PU Banjaluka, ne navodeći više detalja.

Istakli su da se istraga nastavlja s ciljem utvrđivanja da li se osumnjičeni može dovesti u vezu sa drugim krivičnim djelima izvršenim na sličan način.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da su sudskog izvršitelja Zdravka Dabića policiji prijavili upravo nadležni iz banjalučkog Osnovnog suda, gdje radio.

- Kada je utvrđeno da je Dabić zaista počinio krivično djelo i prisvojio pare, pokrenut je disciplinski postupak i dobio je otkaz - rekao je izvor blizak istrazi.

U banjalučkom Osnovnom sudu juče nismo uspjeli da dobijemo zvaničnu izjavu u vezi sa ovim slučajem.

Za prevare počinjene na sličan način prijavljen je i izvršitelj Osnovnog suda u Tesliću A. O, koji je prevario 25 građana i nezakonito zaradio 137.893 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana