Судски извршитељ новац од наплате дугова трошио на коцку

Небојша Томашевић
Судски извршитељ новац од наплате дугова трошио на коцку

Бањалука - Бивши судски извршитељ Основног суда Бањалука Здравко Дабић (27) осумњичен је да је новац наплаћен од дужника узимао себи и тако незаконито присвојио 1.700 КМ, сазнаје "Глас Српске".

Дабића сумњиче да је починио седам превара јер је новац наплаћен од грађана на основу разних дуговања и пресуда задржао за себе умјесто да га депонује у суд. У вријеме чињења превара Дабић је био запослен на одређено вријеме на пословима извршитеља. Незванично сазнајемо да је Дабић поменути новац потрошио на коцку и по кафанама, као и за куповину разних ствари.

Из Полицијске управе Бањалука, наводећи иницијале, навели су да Дабића терете за седам превара и злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

- Осумњичени З. Д. је од 2014. до децембра 2016. године радио на пословима судског извршитеља и од грађана дужника наплаћивао потраживања. Издавао им је оригиналне овјерене признанице по рјешењима о извршењу наплате, али наплаћени новац није раскњижавао и депоновао у суд већ га је трошио на личне потребе - рекли су у ПУ Бањалука, не наводећи више детаља.

Истакли су да се истрага наставља с циљем утврђивања да ли се осумњичени може довести у везу са другим кривичним дјелима извршеним на сличан начин.

Извор близак истрази је појаснио да су судског извршитеља Здравка Дабића полицији пријавили управо надлежни из бањалучког Основног суда, гдје радио.

- Када је утврђено да је Дабић заиста починио кривично дјело и присвојио паре, покренут је дисциплински поступак и добио је отказ - рекао је извор близак истрази.

У бањалучком Основном суду јуче нисмо успјели да добијемо званичну изјаву у вези са овим случајем.

За преваре почињене на сличан начин пријављен је и извршитељ Основног суда у Теслићу А. О, који је преварио 25 грађана и незаконито зарадио 137.893 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана