Suđenje u predmetu Trezor: Reljić priznao svjedoku da je ubio Pajića

Nebojša Tomašević
Suđenje u predmetu Trezor: Reljić priznao svjedoku da je ubio Pajića

Banjaluka - Milan Reljić mi je prijetio i pominjao mi dijete, te rekao da je ubio Ruška Pajića, izjavio je u banjalučkom Okružnom sudu svjedok Republičkog tužilaštva pod imunitetom Dalibor Marić, objašnjavajući zašto je učestvovao u pljački Komercijalne banke, iz koje je ukradeno 1.035.230 maraka.

Marić je juče svjedočio protiv optuženih u predmetu "Trezor", a imunitet je dobio kako bi otkucao saučesnike. On je rekao da su u aprilu 2011. godine u pljački učestvovali Reljić, Siniša Straživuk (49) i Tomislav Knežević (42), te dodao da je i Đorđe Ćulum (37) imao ulogu u tome, ali nije znao objasniti kakvu.

Marić je za vrijeme pljačke radio na obezbjeđenju Komercijalne banke u agenciji "Volf sekjuriti". U predmetu "Trezor", osim Kneževića, Straživuka i Ćuluma, optuženi su još i Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), Željko Pavlović (40) i Aljoša Galić (29), koji je u zatvoru zbog ranijih presuda.

Na izdržavanju zatvorske kazne je i Ćulum, a ostali se brane sa slobode. Njih Republičko tužilaštvo tereti da su kao grupa počinili više razbojništava u kojima su ukrali blizu dva miliona maraka.

Između ostalih, na teret im je stavljena i pljačka Komercijalne banke. Prema optužnici, Ćulum je "tipovao" pljačku. Milan Reljić je takođe ranije pristao na saradnju s tužilaštvom i svjedočio je protiv ostalih, te je dobio imunitet. Reljić je ranije osuđen za pljačku Komercijalne banke na 11 godina zatvora, kao i Galić, koji je dobio osam godina.

Prema priči svjedoka Dalibora Marića, on je nekoliko mjeseci prije pljačke Komercijalne banke upoznao Reljića dok je čekao autobus za Kneževo. Reljić mu je tada stao automobilom i ponudio da ga odveze.

- Tokom vožnje pričali smo o tome ko gdje radi, a kada sam rekao da sam radnik obezbjeđenja u Komercijalnoj banci, pitao me ima li para u banci. Poslije nekog vremena me je opet povezao za Kneževo. Tokom vožnje rekao mi je da bi trebalo opljačkati banku i pitao me jesam li za to. Kada sam odbio, zaprijetio mi je djetetom i rekao da je ubio Pajića i da to svi znaju. Prepao sam se i zbog toga sam prihvatio - rekao je Marić.

Ruško Pajić ubijen je 22. februara 2010. godine u "pežou 407" ispred vikendice svog kuma Milenka Macanovića u banjalučkom naselju Čokorska polja. Na njega je nepoznata osoba ispalila više hitaca i izrešetala ga. Ovo ubistvo još nije rasvijetljeno, a Pajić je bio poznat po švercu narkotika.

Marić je ispričao da je od Reljića dobio mobilni telefon kojim je na monitoru u banci uslikao sve prostorije, trezor i novac, nakon čega mu je vratio telefon.

- Kasnije su do moje kuće došli Reljić, Straživuk i Ćulum i otišli smo do kuće Kneževića, gdje smo pregledali slike iz banke. Reljić je rekao da će nabaviti kombi i naljepnice za njega. Kasnije sam dobio drugi telefon  kojim sam trebao javiti kada da krenu u pljačku - izjavio je Marić.

Pojasnio je da je na dan pljačke, kada se otvorio trezor, pljačkašima poslao poruku "Sad" i veoma brzo su se pojavili.

- Kada su ušli, Reljić je otišao u trezor, a Knežević i Straživuk su bili u banci, naoružani puškama. Od mene su, dok sam ležao, uzeli pištolj i telefon. Za moju dojavu obećali su mi novčanu nagradu, ali je nisam dobio - istakao je Marić.

Na pitanje advokata Darka Kremenovića zašto je policiji rekao da je i Aljoša Galić učestvovao u pljački, a sada ga ne spominje, on je odgovorio da je to izjavio jer je tako pročitao u novinama.

Tužilaštvo sedmorku iz predmeta "Trezor" tereti da su bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do kraja 2011. godine djelovalo na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Prema optužnici, osim Komercijalne banke u Banjaluci, terete ih za pljačku 572.857 KM koje su oteli od radnika "Alfa sekjuritija" u krugu banjalučke firme "m:tel", kada je ranjen radnik obezbjeđenja Jadranko Granula.

Optuženi su i za krađu 229.854 KM "Pošta Srpske" kada su napali transportnu pošiljku i radnike obezbjeđenja agencije "Centurion", a terete ih i za pljačku Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši, iz koje je ukradeno 33.468 maraka.

Prijetnje

Svjedok Dalibor Marić ispričao je da mu je prijećeno nakon što je u Tužilaštvu priznao da je učestvovao u pljački.

- Pred zgradom gdje živim, dok sam uzimao neke stvari iz automobila, nepoznata osoba mi je zaprijetila da pazim šta radim i pričam, a nakon toga je otišla - kazao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana