Suđenje specijalcima optuženim za pljačku: Pljačkaši koristili pancirno zapaljivu municiju

Nebojša Tomašević
Suđenje specijalcima optuženim za pljačku: Pljačkaši koristili pancirno zapaljivu municiju

Banjaluka - Tokom pljačke blindiranog vozila agencije "Sektor sekjuriti" na putu Banjaluka - Gradiška, iz kojeg je grupa razbojnika otela 617.000 maraka, korišćena je pancirno zapaljiva municija, čiji hici probijaju čelik debljine šest milimetara.

Kazao ovo juče u banjalučkom Okružnom sudu, u nastavku suđenja optuženim za pljačku - specijalnim policajcima MUP-a RS, vještak Tužilaštva Bruno Franjić.

Za ovu spektakularnu pljačku Tužilaštvo tereti suspendovane pripadnike Specijalne jedinice MUP-a RS Vladana Malića (32) i Gorana Paraša (27) iz Banjaluke, te Aleksandara Popovića (29) iz Kotor Varoša, kao i suvlasnika auto-kuće "Kvatro" Olega Bandu (30). Osim njih, u pljački su učestvovali i suspendovani specijalci Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, kao i bivši radnik "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić (30), koji su priznali krivicu.

Prema nalazu vještaka Franjića, 17 čaura koje su prema dokumentaciji iz istrage nađene na licu mjesta potiče od metaka ispaljenih iz automatskih pušaka za koje Tužilaštvo tvrdi da su ih koristili optuženi tokom pljačke. Pojasnio je da je na vještačenje od Specijalnog tužilaštva RS dobio pet automatskih pušaka, od kojih četiri sa preklopnim, a jednu s drvenim kundakom. Osim pušaka, kako je rekao, dostavljeno mu je tih 17 čaura nađenih na licu mjesta.

- Vještačenjem sam utvrdio da četiri čaure pripadaju mecima ispaljenim iz jedne, 12 iz druge, a jedna iz treće puške. Od tih 17 čaura, određeni dio pripada pancirno zapaljivoj vojnoj municiji. Puške su tehnički ispravne, a bile su zarđale, pa sam ih očistio - rekao je Franjić.

Zatim je u nalazu nabrojao oznake čaura koje je vještačio, od kojih deset pripada pancirnoj municiji.

Prema navodima u optužnici, oružje koje je Franjić vještačio pronađeno je tokom istrage u šumi na Kozari. Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine. Optuženi su tada zelenim "audijem A6" presreli i napali kolonu vozila "Sektor sekjuritija". Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i radnik "Sektor sekjuritija" Đurađ Bajić, nakon što su hici probili vjetrobransko blindirano staklo na vozilu. Tokom istrage, osim oružja, pronađeno je 12.000 evra, automobil i torba u koju su pljačkaši stavili novac, a razbojnici su na licu mjesta ostavili i ručni raketni bacač - "zolju".

Odbrana

Advokati odbrane optuženih kazali su da u principu ne prigovaraju nalazu vještaka Tužilaštva Brune Franjića, ali su istakli da je svojim postupcima uskratio odbrani izvođenje dokaza.

- S obzirom na to da je vještak oružje čistio, on je onemogućio odbrani da izvještači unutrašnjost oružja i otkrije da li ima nekih zanimljivih tragova - kazala je advokat Jadranka Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana