Суђење специјалцима оптуженим за пљачку: Пљачкаши користили панцирно запаљиву муницију

Небојша Томашевић
Суђење специјалцима оптуженим за пљачку: Пљачкаши користили панцирно запаљиву муницију

Бањалука - Током пљачке блиндираног возила агенције "Сектор секјурити" на путу Бањалука - Градишка, из којег је група разбојника отела 617.000 марака, коришћена је панцирно запаљива муниција, чији хици пробијају челик дебљине шест милиметара.

Казао ово јуче у бањалучком Окружном суду, у наставку суђења оптуженим за пљачку - специјалним полицајцима МУП-а РС, вјештак Тужилаштва Бруно Фрањић.

За ову спектакуларну пљачку Тужилаштво терети суспендоване припаднике Специјалне јединице МУП-а РС Владана Малића (32) и Горана Параша (27) из Бањалуке, те Александара Поповића (29) из Котор Вароша, као и сувласника ауто-куће "Кватро" Олега Банду (30). Осим њих, у пљачки су учествовали и суспендовани специјалци Горан Јањуз (25) из Козарске Дубице и Жељко Инђић (27) из Братунца, као и бивши радник "Сектор секјуритија" Данијел Кузмић (30), који су признали кривицу.

Према налазу вјештака Фрањића, 17 чаура које су према документацији из истраге нађене на лицу мјеста потиче од метака испаљених из аутоматских пушака за које Тужилаштво тврди да су их користили оптужени током пљачке. Појаснио је да је на вјештачење од Специјалног тужилаштва РС добио пет аутоматских пушака, од којих четири са преклопним, а једну с дрвеним кундаком. Осим пушака, како је рекао, достављено му је тих 17 чаура нађених на лицу мјеста.

- Вјештачењем сам утврдио да четири чауре припадају мецима испаљеним из једне, 12 из друге, а једна из треће пушке. Од тих 17 чаура, одређени дио припада панцирно запаљивој војној муницији. Пушке су технички исправне, а биле су зарђале, па сам их очистио - рекао је Фрањић.

Затим је у налазу набројао ознаке чаура које је вјештачио, од којих десет припада панцирној муницији.

Према наводима у оптужници, оружје које је Фрањић вјештачио пронађено је током истраге у шуми на Козари. Спектакуларна пљачка новца Уникредит банке почињена је 22. септембра прошле године. Оптужени су тада зеленим "аудијем А6" пресрели и напали колону возила "Сектор секјуритија". Пријетећи пушкама од радника су отели три кофера са 617.000 марака. Током пљачке дошло је до пуцњаве, а повријеђен је и радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић, након што су хици пробили вјетробранско блиндирано стакло на возилу. Током истраге, осим оружја, пронађено је 12.000 евра, аутомобил и торба у коју су пљачкаши ставили новац, а разбојници су на лицу мјеста оставили и ручни ракетни бацач - "зољу".

Одбрана

Адвокати одбране оптужених казали су да у принципу не приговарају налазу вјештака Тужилаштва Бруне Фрањића, али су истакли да је својим поступцима ускратио одбрани извођење доказа.

- С обзиром на то да је вјештак оружје чистио, он је онемогућио одбрани да извјештачи унутрашњост оружја и открије да ли има неких занимљивих трагова - казала је адвокат Јадранка Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана